После отимања, почело рушење светиња: Подгорица у акцији да потпуно заустави литије

© Фото : МитрополијаПолиција испред конака манастира код Улциња који се руше
Полиција испред конака манастира код Улциња који се руше - Sputnik Србија
Пратите нас
Након јутрошњег рушења конака манастира Светог Василија Острошког код Улциња, постоје озбиљне индиције да ће црногорска власт покушати да изведе сличне акције и другдје, сматра аналитичар Бошко Вукићевић, који вјерује да све то има везе с могућношћу обнове литија.

Након што је митрополит Амфилохије за Недељу Свих светих од 14. јуна најавио обнову литија широм Црне Горе, Српска православна црква и вјерни народ се, према мишљењу а Бошка Вукићевића суочавају са нечим што би се укратко могло назвати „синхронизовани одговор режима у Подгорици

Рушење светиња по изговором нелегалне градње

 „Формално-правни оквир за рушење светиња власт налази у наводној нелегалној градњи, иако је општепознато да у самој општини Улцињ има на хиљаде нелегално изграђених објеката. Двоструки аршини и селективност у оваквим рушилачким дјеловањима режима показују да иза свега не почива воља за успостављањем владавине права, већ брутални обрачун са СПЦ у Црној Гори“, каже Вукићевић за Спутњик.

Ако узмемо у обзир да се мало времена након рушилачке акције код Улциња огласио и директор црногорске полиције, који је нагласио да полиција неће дозвољавати окупљања, онда према мишљењу овог аналитичара, постаје сасвим јасно да се ради - о синхронизованом одговору власти на најаву обнављања литија.

Како појашњава, чини се да такав синхронизован одговор прати јединствену стратегију режима у овом кризним временима, која се састоји у крајњој радикализацији друштвених прилика у Црној Гори.

© Фото : МитрополијаРушење брутални обрачун власти са СПЦ у Црној Гори.
После отимања, почело рушење светиња: Подгорица у акцији да потпуно заустави литије - Sputnik Србија
Рушење брутални обрачун власти са СПЦ у Црној Гори.

„Док на страни Цркве имамо упорне позиве на разговоре, договор и мир, са стране власти се могу чути и видјети искључиво пријетње и насиље. Наравно, такве бруталне пријетње и насиље режимски гласноговорници ће камуфлирати наводном бригом о „здрављу грађана у условима епидемије која се опет може појавити“. И не водећи рачуна о мучном утиску који код већине грађанства изазива план који политички опстанак тродеценијске власти заснива искључиво на нади да се опет може појавити смртоносни вирус“, каже Вукићевић.

Нервоза власти

Узевши све у обзир, наш саговорник страхује да се Црна Гора већ налази у амбијенту у ком власт види сламку спаса у заоштравању ситуације.

Народ брани крстионицу - Sputnik Србија
Тиват под блокадом, мета полиције — крстионица на Михољској превлаци

„Њихово истрајавање у екстремним политикама манифестује и одређену нервозу и панику тј. свјест да излаз вјероватно не могу наћи ни у изборима које су до сада редовно намјештали и на којима су побјеђивали“, оцјењује Вукићевић. По његовом мишљењу, власт има и одређену подршку и спонзоре са стране за политике радикализације и насиља, али се ипак се чини да су они мање бројни и утицајни у односу на ситуације из блиске прошлости. 

Литије показале да одлучност у одбрани светиња

На крају разговора за Спутњик наш саговорник додаје да вјерни народ, као и до сада, само треба да буде одлучан у одбрани светиња, као и да слиједи упутства црквених великодостојника.

„Масовност, смиреност, стрпљење и ненасилни отпор морају бити изражени као и раније. Литије су показале да је слободан народ у огромној, макар двотрећинској већини, а такве већине се не могу надвладати било каквим застрашивањем, пријетњама и насиљем", закључује Вукићевић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала