Постепено отварање спољних граница ЕУ од 1. јула

© Flickr / Will BakkerГраница ЕУ
Граница ЕУ - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска комисија ће до краја недеље изаћи са стратегијом за постепено отварање спољних граница ЕУ, почев од 1. јула, најављено је у Бриселу.

„Укидање привременог ограничења путовања на спољним границама ЕУ представља другу фазу, након укидања контрола на унутрашњим границама ЕУ, за коју ће Европска комисија, касније током ове недеље, дати своју процену и приступ као би се притупило постепеном и парцијалном укидању рестрикција почев од 1. јула“, изјавио је Жозеп Борељ, преноси Танјуг.

Он додаје да ће са неким трећим земљама приликом отварања граница за путовања у ЕУ у обзир узимати принципи и критеријуми базирани на заједничком координисаном приступу ЕУ 27, који подржава Европска комисија. Европски комесари су на састанку размотрили информације да поједине земље чланице ЕУ већ раде на уклањању граничних контрола унутар зоне Шенгена.

„Очекујемо да овај процес буде финализован до краја јуна“, поручио је Борељ.

У Европској комисији најављују да ће већина земља чланица отворити своје границе за путовања унутар Шенгена 15. јуна, а да ће слободан проток људи и робе унутар Шенгена бити у потпуности функционалан до краја месеца.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала