Случај о којем бруји Србија: Одузето усвојено дете после 8 месеци због — бирократске грешке

© Fotolia / muro / Родитељи често деци дају руска имена...
Родитељи често деци дају руска имена... - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Усвојите дете, прођете кроз период прилагођавања, оформите породицу, постанете законити родитељи, а онда добијете један позив који сруши све снове. Такву причу поделио је са светом Борисав Савић на Твитеру, коме је након осам месеци родитељства Центар за социјални рад из Суботице одузео усвојену ћерку због — процедуралне грешке.

Све је почело у уторак увече, када је Савић поделио своје болно искуство путем друштвене мреже Твитер. Према Породичном закону, усвојитељ не сме да буде мање од 18, а више од 45 година старији од усвојеника, што је услов који Борисав (48) испуњава, али не и његова супруга Биљана (52).

Дете одузето због — процедуралне грешке

Према његовим речима, тумачење Центра за Социјални рад у Суботици било је да је довољно што он испуњава тај услов и да одобрење министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања није потребно, иако је иначе неопходно.

Тако је девојчица Л.Б. (3) коју су желели да усвоје дошла у њихов дом у октобру прошле године, на период прилагођавања од шест месеци.

„Успели смо да формирамо породицу. Није било лако, али смо успели. Коначно усвојење је реализовано 15. маја и ми смо постали законити родитељи“, написао је Савић на Твитеру.

Онда је све почело да се руши. Савић наставља своју причу, тврдећи да је након усвојења Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проверило предмет, уочило процедуралне грешке и наложило да се случај испита.

„Ми о томе нисмо знали ништа. Јуче су нас позвали из Центра и рекли да су добили налог да дођу по дете и да имају решење о томе, чудећи се како нама није достављено. Данас смо цео дан преговарали и на крају попустили под притисцима, јер нисмо желели да нам полиција отима дете“, сведочи Савић на Твитеру.
CC0 / / Адвокат Савићевих сматра да је решење по коме је дете одузето незаконито
Случај о којем бруји Србија: Одузето усвојено дете после 8 месеци због — бирократске грешке - Sputnik Србија
Адвокат Савићевих сматра да је решење по коме је дете одузето незаконито

Одузимање детета незаконито?

Он је предочио да њихов адвокат сматра да је то решење незаконито, јер усвојење може да се поништи једино тужбом, а не решењем. Савић је напоменуо и да је додатни проблем то што нису добили свој примерак решења.

„Ко води рачуна о интересу детета ако се оно после осам месеци одваја од нас и враћа у хранитељску породицу, са реалном опасношћу да се нама никада не врати“, упитао је Савић.

Прича Борисава Савића изазвала је масовну огорченост на друштвеним мрежама, а реаговале су и поједине организације. Иницијатива жена Србије затражила је од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања да Савићеве наводе хитно испита, дете хитно врати у породицу, а одговорне казни.

Ивана Тодић из Иницијативе потврдила је за Спутњик да по Закону мора да постоји поменута разлика у годинама између усвојитеља и усвојеника, али је и напоменула да у истом члану који прописује разлику, постоји став по коме су изузеци могући уколико постоји сагласност министра и ако је то у најбољем интересу детета.

„У овој ситуацији видимо да са материјалне стране ништа није мањкало, већ само са оне формалне, јер је, очигледно, неко из Центра за социјални рад пропустио да извести Министарство. Зато захтевамо да се цео случај испита, како бисмо видели ко је пропустио и шта се ту десило, јер је дете отргнуто из нове породице, што сигурно није у његовом најбољем интересу“, истакла је Тодићева.

Могуће последице по дете

Према речима Мирјане Марковић из Центра за дечију психологију у Београду, осам месеци је више него довољан период да се дете веже за нову породицу, а нагло одвајање код детета може да изазове последице, попут неповерења према одраслима, анксиозности и депресије.

„У трећој и четвртој години деца већ знају ко су мама и тата, знају и у другој и првој, на емотивном нивоу. Али у тим, каснијим годинама постоји реч, мисао — објекти мама и тата. Онда изгубите објекат, који је осам месеци успостављао поверење и давао обећања. Коме онда веровати“, напоменула је Марковићева.
Случај прослеђен МУП-у

Поводом тог случаја огласило се и ресорно Министарство, које је наложило Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова да предузме мере како би отклонило неправилности у раду Центра за социјални рад Суботице. Министарство је о случају обавестило и Министарство унутрашњих послова, јер постоји сумња да су почињена кривична дела.

„Случај мора бити решен на законит начин, у најбољем интересу детета и никако другачије. Биће детаљно анализиран и испитан од стране МУП-а, а сви који су учествовали у кршењу прописа и закона, биће кажњени. Нема привилегованих и свако мора да одговара за своје поступке“, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала