„Упозорење 161”: Немци се више плаше земаља у којима има мање заражених  

© AFP 2023 / Christof StacheПолицајац на железничкој станици у Минхену, у Немачкој
Полицајац на железничкој станици у Минхену, у Немачкој - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка је продужила забрану уласка грађанима земаља које нису чланице Европске уније до 31. августа. Документ који је усвојила немачка Влада заправо се назива „Упозорење за 161 земљу“. Истовремено, Берлин је укинуо забрану путовања за државе чланице Европске уније и Велику Британију, Исланд, Норвешку, Лихтенштајн и Швајцарску од 15. јуна.

Ненад Радичевић, дописник РТС-а из Немачке за Спутњик појашњава да је нова одлука донета зато што у земљама које нису чланице ЕУ постоје различити критеријуми за процењивање епидемије, па Немци сматрају да се мора бити опрезан. Са друге стране, њихове границе су отворене за државе ЕУ у којима је било много висе заражених.

Немачко Упозорење за 161 земљу

Немачки шеф дипломатије Хајко Мас објаснио је да Немачка пре свега не жели да Немци путују као туристи у неке земље током лета и донесу више вируса короне него што је планирано. Нова одлука се пре свега односи на Немце који су планирали летовање у Турској, Тунису, Египту, Мароку. Овом одлуком Немачка ће бити јако погођена, будући да су буквално милиони Немаца одлазили на летовање на те дестинације“, оцењује наш саговорник.

© Flickr / AllanАеродром у Франкфурту
„Упозорење 161”: Немци се више плаше земаља у којима има мање заражених   - Sputnik Србија
Аеродром у Франкфурту

Односно, трпеће авиосаобраћај, осигуравајуће куће, туристичке агенције и цела пратећа логистика за туристичка путовања.

Радичевића смо питали колико су Немци приликом доношења ове одлуке размишљали о томе да ће се она одразити на економију, с обзиром да велики број људи који раде у тој земљи долази управо из земаља из којих је улазак забрањен, па и из Србије.

Он је готово сигуран да је већина радника који су се у Србију вратили на почетку епидемије у Немачкој радила на црно. Они који имају радне визе, односно неку врсту боравка, могу и сада да дођу, објашњава Радичевић.

„Уколико долазе из земаља које су на овој листи, рецимо из Србије, они само морају две недеље да буду у самоизолацији. Та врста прилива легалне радне снаге, оних који имају све потребне папире, није ограничена. О томе колико су им радници потребни говори чињеница да су из земаља које су у Европској унији још у априлу, у јеку епидемије, пустили пре свега раднике запослене у пољопривреди, али и оне који раде у фабрикама, подсећа Радичевић.

Он додаје да је због такве одлуке дошло и до скандала, заражено је више од 200 Румуна који су радили у месној индустрији, у фабрици која снабдева пола Немачке, јер су живели у неадекватним условима.

© Flickr / Bill JacobusМеђу најчешћим радницима "на црно" у Немачкој је помоћно угоститељско особље, а многи тако раде у грађевинарству.
„Упозорење 161”: Немци се више плаше земаља у којима има мање заражених   - Sputnik Србија
Међу најчешћим радницима "на црно" у Немачкој је помоћно угоститељско особље, а многи тако раде у грађевинарству.

Правила за самоизолацију

Радичевић додаје да су у међувремену Немци увели додатни критеријум о томе да ли морате у карантин када пређете границу. Мера се примењује на оне који допутују из земаља које су у последњих седам дана имале више од 50 новозаражених дневно на 100 хиљада становника. За њих се аутоматски примењује мера самоизолације од 14 дана.

„Уколико долазите из Шведске или Велике Британије, без обзира што су отворене границе, ви ћете у многим покрајинама Немачке морати у самоизолацију. У том смислу ни ове земље на неки начин нису лишене ове нове контроле“.

Шта са радницима са Балкана

Радичевић каже да за људе који на рад у Немачку долазе из Србије и уопште Балкана у овом тренутку нада може бити најава да ће Министарство спољних послова Немачке надаље процењивати да ли одређене земље ипак треба скинути са листе ограничења и обавезног карантина.

Један од критеријума је број новозаражених, али та одлука ће бити донета и по њиховој процени о ефикасности здравственог система, капацитетима тестирања, хигијенским правилима и поузданости података које одређена држава даје о броју заражених.

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографија„Свака епидемија је медицински, али и политички проблем", каже епидемиолог Зоран Радовановић.
„Упозорење 161”: Немци се више плаше земаља у којима има мање заражених   - Sputnik Србија
„Свака епидемија је медицински, али и политички проблем", каже епидемиолог Зоран Радовановић.
Политичка димензија епидемије

Епидемиолог Зоран Радовановић каже за Спутњик да се не треба много надати, јер они који желе у Немачку морају да имају у виду да је код нас још у току први талас епидемије, да од 4.маја имамо приличан број оболелих. Ипак, каже да није сигуран да се у доношењу одлуке Немачка водила само статистиком.

Свака епидемија је медицински, али и политички проблем, тако да, сигурно је да су у ово умешани и политички чиниоци. Њима је лакше да приме људе из Норвешке и Британије, иако нису у Унији, јер са њима имају ближе односе. Вероватно је процена и да су те земље безбедније, а да одавде, са Балкана, још може да им се унесе зараза“, каже Радовановић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала