Статуе Колумба ─ мете бесних демонстраната широм САД /видео/

© REUTERS / NICHOLAS PFOSIУ Минесоти срушен споменик Кристоферу Колумбу
У Минесоти срушен споменик Кристоферу Колумбу  - Sputnik Србија
Пратите нас
Статуе Кристофера Колумба оштећене су у Минесоти, Бостону, Ричмонду и Вирџинији, јер демонстранти, изреволтирани због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда, настављају да искаљују бес према споменицима, укључујући статуе Конфедерације, за које сматрају да су симболи расизма.

Учесници протеста у америчком Сент Полу, главном граду Минесоте, срушили су статуу Кристофера Колумба са постоља, преноси „Фокс њуз“.

​Статуа је стајала испред Капитола. На снимцима које је објавио канал приказана је група демонстраната која је набацила конопац на споменик и оборила га на земљу. Демонстранти су такође шутирали оборену скулптуру.

У Бостону, учесници протеста су скинули главу статуи Колумба преко ноћи у уторак, а делови главе пронађени су у близини, саопштила је бостонска полиција.

Сличан инцидент са спомеником Колумбу догодио се у среду, када су демонстранти у граду Ричмонд, у америчкој држави Вирџинији, срушили споменик и бацили га у језеро.

Староседеоци у САД су позивали државе да Дан Колумба, који се слави другог понедељка у октобру, замене Даном староседелачких народа. Индијанци су навели да је Колумбово откриће Новог света довело до геноцида над домородачким становништвом у Америци.

Од краја маја у многим великим америчким градовима почели су протести и нереди због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда приликом хапшења. Џорџ Флојд је преминуо 25. маја у болници у Минеаполису, после интервенције белог полицајца Дерека Шовина који је приликом хапшења готово девет минута држао колено на његовом врату, упркос Флојдовим повицима да не може да дише.

Протести који су почели у Америци након убиства Џорџа Флојда раширили су се по целом свету.

Прочитати још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала