Трагови борбе две звери: Пронађени докази да џиновско морско чудовиште постоји /видео/

Пратите нас
Трагови борбе на леђима ајкуле доказ су да постоји гигантска лигња, која може да нарасте до 13 метара дужине, утврдили су научници. Гигантска лигња често се доживљава као џиновско морско чудовиште, познато у митовима као кракен.

На леђима ајкуле дуге више од два метра, морског предатора који рони до 300 метара испод површине у потрази за храном, снимљени су трагови пипака огромног морског створења, преноси Лајвсајенс.

Снимак је начинио у близини Хаваја фотограф Дерон Вербек. На снимку се види ајкула на којој су уочљиви кружни и тачкасти трагови, карактеристични за пипке главоножаца.

Оно што је посебно интригантно је величина тих трагова, која указује да су последица жестоке борбе две звери и да су обе биле огромне величине, најмање два метра у дужину, а врло вероватно и више.

Студија која је објављена у Журналу биологије риба указује управо да су то трагови џиновске лигње, познате и као „фантом из дубина“.

CC0 / Unsplash / Џиновски трагови пипака указују да је гигантска лигња имала најмање два метра, а врло вероватно и више
Трагови борбе две звери: Пронађени докази да џиновско морско чудовиште постоји /видео/ - Sputnik Србија
Џиновски трагови пипака указују да је гигантска лигња имала најмање два метра, а врло вероватно и више

Гигантске лигње су мистериозни становници дубоких делова океана и могу да достигну дужину од 10 до 13 метара. Врло мало су проучене, будући да живе на великим дубинама, већим од 300 метара испод површине. Због тога су ван домета не само научника, већ и предатора какве су ајкуле.

Учесник фестивала историјске реконструкције Пламен Аркаима у Чељабинској области - Sputnik Србија
Језеро са северним Неси и ђавоље гробље: Мистична места Русије (фото)

Међутим, ајкула на којој су нађени трагови, позната као океанска белоперка, један је од предатора који би могао да стигне до гигантске лигње. Будући да се спушта и до 300 метара испод површине, путеви две животиње лако би могли да се укрсте.

Научници наводе да постоје три врсте гигантских лигњи које живе у водама око Хаваја. Како додају, ово је први пут да су забележени тако велики трагови пипака гигантске лигње на ајкули, али да тешко могу да тачно тврде ко је кога напао, ајкула лигњу или лигња ајкулу.

На основу изгледа и дубине трагова, али и тога што ајкула нема друге видљиве повреде, претпостављају да је она напала лигњу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала