Трамп уводи санкције Међународном кривичном суду – Русија поново „кривац“

© REUTERS / Jerry LampenМеђународни кривични суд у Хагу
Међународни кривични суд у Хагу - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник Доналд Трамп потписао је указ о увођењу економских санкција члановима Међународног кривичног суда у Хагу који су умешани у истрагу о могућим злочинима које су амерички војници починили у Авганистану, саопштено је из Беле куће. Москва се оптужује да користи суд за сопствене интересе.

Истиче се да такав потез америчког председника има за циљ „заштиту америчких војника и националног суверенитета“.

„Било који покушај Међународног кривичног суда да спроводи истрагу, хапси или суди било ком америчком војнику представља необичну и ванредну претњу националној безбедности и спољној политици САД“, наводи се у указу.

Тиме је Трамп прогласио ванредну ситуацију и саопштио да ће имовина лица која су умешана у судске процесе, бити блокирана на територији САД.

У документу је прецизирано да је реч како о физичким, тако и о правним лицима, док се под америчким војницима не подразумевају само бивши или садашњи војници, него и државни службеници, или било које особе које су радиле или раде „у име владе САД“.

Документом се забрањује финансирање санкционисаних лица, док ће члановима њихове породице бити забрањен улазак у САД.

Државни тужилац САД Вилијам Бар саопштио је да је Америка забринута због утицаја који има Русија на Међународни кривични суд, као и да се Москва оптужује да користи ту институцију у своје интересе.

„САД никада нису признале јурисдикцију суда, штавише, забринути смо што стране силе попут Русије утичу на Међународни кривични суд у корист сопствених интереса“, рекао је Бар на прес-конференцији.

Према његовим речима, „у пракси, та институција једва да је ишта више од политичког оружја које се користи за манипулисање спољном политиком демократских суверених земаља, укључујући и САД“.

Бар је нагласио да ће САД истражити рад Међународног кривичног суда и „ако успеју, кривце ће позвати на одговорност“.

Подсетимо, 2017. године тужилац Међународног кривичног суда Фату Бенсуда затражила је од судија дозволу за спровођење истраге о ратним злочинима које су, како се прептоставља, починили амерички војници, ЦИА и безбедносне службе Авганистана, као и истрагу о злочинима против човечности које су починили припадници радикалног покрета „Талибан“. Међународни кривични суд је подржао захтев и издао дозволу за спровођење истраге.

То је изазвало оштре критике америчке стране. Државни секретар САД Мајк Помпео изјавио је да је суд „политичка институција маскирана у правно лице, која не заслужује поверење“.

Вашингтон је прошле године поново увео визна ограничења лицима, умешаним у истрагу.  

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала