Упозорење: Србија неће одјавити епидемију у току лета – нове мере локалног карактера

© AP Photo / Darko VojinovicНавијачи ФК "Партизан" на утакмици против "Црвене звезде" у Београду
Навијачи ФК Партизан на утакмици против Црвене звезде у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
Ако овако наставимо, уз придржавање правила да 28 дана не буде регистрован ниједан случај обољевања, нећемо ни стићи да одјавимо епидемију коронавируса у току лета, а бројке од 70 и 80 новооболелих на дневном нивоу забрињавају. Повратак мера требало би да се уведе у местима где је најкритичније.

Ово нам каже епидемиолог, професор доктор Радован Чеканац који се налази на челу кризног штаба за борбу против коронавируса у Краљеву.

Он додаје да у местима са највећим бројем регистрованих случајева обољевања треба увести ригорозније мере, али да то не треба да се деси на републичком нивоу. У Краљеву, тако, већ 20 дана није забележен случај обољевања од вируса Ковид 19, тако да је беспотребно враћати мере у овом граду.

Протеклих шест дана број новорегистрованих случајева коронавируса у Србији се не смирује, па је у последња 24 сата откривен још 71 случај, што представља 1,44 посто заражених у односу на број тестираних. Из републичког кризног штаба поручују да број нових случајева последњих дана одражава окупљања и контакте јер су са попуштањем мера почела поново и окупљања и дружења, а као најчешћи начин преношења инфекције наводе прославе.

© Sputnik / Дејан СимићБрој новооболелих од коронавируса у Србији се не смирује
Упозорење: Србија неће одјавити епидемију у току лета – нове мере локалног карактера - Sputnik Србија
Број новооболелих од коронавируса у Србији се не смирује

Епидемија коронавируса неће бити одјављена

„Овај вирус је показао и после шест месеци да је непредвидив. И тако, кад је кренула фаза смиривања ја лично једноставно нисам био спреман ни у једном тренутку да кажем шта ће се догађати у наредном периоду. Било је изјава да ће вирус кренути да слаби и да ће престати тог и тог датума. И тачно је да је мањи број оболелих током лета, али ипак нећемо стићи да одјавимо епидемију до јесени“, сматра наш саговорник.

Чеканац указује да тренутно затворени колективи представљају главну опасност, па ту можда треба бити рестриктивнији. Додаје и да је далеко  мања опасност на отвореном, иако је нормално да и ту долази до преношења вируса. У сваком случају, оно што је најбитније за наше најстарије суграђане је да они и даље обавезно носе маске и да буду далеко опрезнији него они млађи.

© Sputnik / Николай Хижняк / Уђи у базу фотографијаНајбитније је да се најстарији држе правила и да носе маске
Упозорење: Србија неће одјавити епидемију у току лета – нове мере локалног карактера - Sputnik Србија
Најбитније је да се најстарији држе правила и да носе маске

На дербију није поштовано растојање

У вези са фубалским дербијем Партизан - Црвена звезда коме је присуствовало 15 хиљада људи, а страни медији известили о броју од 25 хиљада, уз нагласак да се то догађа у моменту док се у Немачкој и даље игра пред празним трибинама, а у неким земљама фудбал и не игра, наш саговорник каже:

„Апсолутно није поштована раздаљина. Нормално, стајало је упуство да се пусти упола мање карата од капацитета стадиона и да навијачи држе дистанцу. Али,  ја сам у старту знао да је то практично немогуће, јер ја сам у ФК Црвена Звезда председник лекарске комисије и знам какви су навијачи. Мада, и на неким другим јавним скуповима који би били, на пример предизборним,  сумњам да би окупљени све поштовали“.
© AP Photo / Darko VojinovicЈуче је на фудбалском дербију присутствовало 15 хиљада навијача који нису поштовали физичку раздаљин, јер је то немогуће
Упозорење: Србија неће одјавити епидемију у току лета – нове мере локалног карактера - Sputnik Србија
Јуче је на фудбалском дербију присутствовало 15 хиљада навијача који нису поштовали физичку раздаљин, јер је то немогуће

Нада да ће Ковид попут САРС-а сам да нестане

Према мишљењу нашег саговорника у Србији је можда показано превише разумевања попуштањем мера. Вратиле су се свадбе и остале прославе па је све препуштено личној савести.

На крају, Чеканац признаје да, иако коронавирус  спада у проблематику којом се бави више од тридесет година, он није у стању да било шта у вези са њим предвиди. Нада се сценарију да ће вирус нестати сам од себе.

„Пратим и шта говоре далеко већи стручњаци и научници у свету, мишљења су подељена, никоме ништа није јасно, а ја реално први пут размишљам тако да не знам ни сам шта бих рекао или прогнозирао. Сећам се оног првог САРС-а који се појавио 2003. године, тај вирус је нестао после осам месеци у популацији, додуше, био је вирулентнији, имали смо далеко већу стопу смртности, али се много слабије ширио. Опет, гајим наду да  и са овим вирусом може да се догоди да нестане, али то је само једна од варијанти“, закључује епидемиолог.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала