Америчке поделе довеле до претње „војним пучем“: Стање као пред грађански рат 1861.

© AP Photo / Amanda SnyderПротести у Сијетлу
Протести у Сијетлу - Sputnik Србија
Пратите нас
Америка је до те мере подељена земља да без обзира на исход избора бар трећина бирача неће признати легитимност победника. То је немогућа ситуација, подељеност која је прво била политичка и идеолошка, сада постаје егзистенцијална. Тако нешто нисмо видели још од ситуације уочи грађанског рата 1861. Сада председнички кандидати помињу и војни пуч.

Овако Срђа Трифковић, спољнополитички уредник часописа „Хрониклс“ за Спутњик коментарише изјаву председничког кандидата америчких демократа Џоа Бајдена, који је рекао да брине због тога што ће председник Доналд Трамп „покушати да украде изборе“ који се одржавају у новембру. Бајден је навео и да је „апсолутно убеђен“ да ће војска испратити Трампа из Беле куће ако изгуби на изборима, а одбије да напусти функцију.

Помињање војног пуча у Америци – губљење компаса

Саговорник Спутњика сматра да овакве Бајденове претње Трампу говоре да демократе губе компас.

„Наравно да ће Трамп прихватити исход избора уколико он буде легитиман. Међутим, ја мислим да демократе желе да априори „тврде пазар“ за могућност да легитимност избора буде доведена у питање, односно уколико ствар дође до судова и спорне ситуације какву смо имали 2000. године са Алом Гором и Џорџом В. Бушом“, каже Срђа Трифковић.

Коментаришући оцену демократског кандидата да се Трамп „жестоко противи гласању преко поште“ и најаву да ће демократе имати правнике на биралиштима како би спречили републиканце да „манипулишу гласачким листићима“, Трифковић каже да су управо демократе те које смишљају стратегије за крађу избора.

Гласање поштом за све

„Чини ми се да лопов виче „држите лопова“. Наиме, демократама је фокус тренутно на два захтева. Први је да се гласање поштом, које је тренутно примењиво само на болесне, непокретне и одсутне, прошири на све бираче. Уколико би се гласало на тај начин, што практично значи да се гласачки листићи упуте поштом да би били враћени попуњени, то би пружило огроман простор за манипулације, а поготово у оним четвртима где су црни Американци у већини. Наиме, познато је да је њихова излазност на изборе далеко мања јер су мање и мотивисани. Тиме би био решен проблем Демократске странке која би своје активисте упутила у јужни Чикаго, источни Вашингтон, западни Лос Анђелес и тако даље, јер би пружило практично неограничен простор за манулипулацију“, уверен је Трифковић.

Други аспект, додаје наш саговорник, где демократе очекују да ће однети превагу је кроз пуштање бивших осуђеника да гласају. То, како наводи, нарочито на Флориди може да има огроман ефекат, јер је реч о држави која је као трећа по броју становника и електоралних гласова, 2000-те године одлучила победника за само неколико стотина гласова разлике.

Са ове две технике, категоричан је Трифковић, демократе рачунају да промене исход председничких избора.

Хоће ли гласати и илегални мигранти?

Трећа, како каже, али не и најмање важна техника је да се као последица таласа протеста, иако та реч није прави термин за ову експлозију неконтролисаног и рушилачког насиља изазваног првобитно протестима, ублаже или смање стандарди идентификације на бирачким местима.

„То би омогућило да на изборима учешће узму и они људи чији је правни статус нерашчишћен, било да је реч о легалним или илегалним имигрантима, или о апликантима за америчко држављанство. Демократе рачунају да би им то ишло у корист, тако да Џо Бајден врло добро зна какве све техникама располаже његова странка. Међутим, превентивно је увек боље викати „држите лопова“, а планирати лоповлук“, закључује Срђа Трифковић за Спутњик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала