Гори земља Хиландара

© Фото : Фотографију уступио Драгомир КривокућаУ Белом конаку данас живе монаси
У Белом конаку данас живе монаси - Sputnik Србија
Пратите нас
Пожар који је избио на Светој Гори у Грчкој, гори на земљи која припада манастиру Хиландар, али је ватра удаљена 15 километара од самог манастира и не угрожава га. У том делу нема четинарске шуме кроз коју би му се ова стихија приближила. Претпоставка је да узрок пожара природни фактор.

Ово нам каже директор Задужбине Хиландара Миливоје Ранђић. Пожар се дешава на земљи на којој се углавном налази ниже растиње, док се по ободу појављује шума, али према речима нашег саговорника у удолинама тог предела има доста воде.

Пожар који је избио на рту Арапис, насупрот Неа Роде покушавају да угасе ватрогасци са копна и са мора. На месту несреће налази се и 59 ватрогасаца са 20 водених носача, као и три групе пешачких јединица.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICПожар који гори на Светој Гори не прети манастиру Хиландару
Гори земља Хиландара - Sputnik Србија
Пожар који гори на Светој Гори не прети манастиру Хиландару

Ватра гори на земљи Хиландара

„Претпостављам да пожар може бити у ово доба године из једног природног узрока, а то је уколико је било мало јаче невреме, уколико је било грмљавине, да је то муња могла да направи. Али не треба искључити да је људски фактор. Јер тај део је углавном пуст, ту постоји нешто њива које манастир Хиландар обрађује, постоји један потез који се зове маслица, зато што је раније била једна обнова маслињака у том пределу“, објашњава Ранђић.

Он додаје да због епидемије коронавируса искључује могућност да су туристи могли да изазову пожар, јер да је нормална ситуација, пошто је овај предео углавном пуст, могло би да се деси да су се туристи „дочепали“ те обале и изазвали пожар паљењем ватре или неким другим несмотреним деловањем. Сада то не може бити случај.

© Фото : Јутјуб/Φωτιά στο ΣκοπόПожар је највероватније изазван природним фактором
Гори земља Хиландара - Sputnik Србија
Пожар је највероватније изазван природним фактором

Не очекује се 2012. година

„У овом тренутку ја немам информацију да ли је пожар под контролом. Могу да кажем да је грчка ватрогасна служба једна од бољих на Медитерану, и могу да кажем да су они доста енергије утрошили након 2012. године, и оних великих пожара који су тад угрозили манастир Хиландар, дошли су на километар и нешто, а баш су се кроз четинарску шуму ширили, где је врло тешко зауставити пожар. Овде је то још увек даље од већих четинарских шума и ја не очекујем да нам се догоди 2012. година и непосредно угрожавање манастира Хиландара“, сматра директор Задужбине Хиландара.

Ранђић верује да ће пожар на Светој Гори бити убрзо стављен под контролу, као и да су се два ватрогасна возила манастира Хиландар укључила у акцију гашења и најављује да ће следеће недеље бити настављени радови на обнови манастира Хиландар који су прекинути због коронавируса.

Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала