Нацрт новог војног буџета САД: Стратешка конкуренција Русији и Кини

© AFP 2023 / Saul Loeb Пентагон
Пентагон - Sputnik Србија
Пратите нас
Нацрт новог америчког војног буџета подразумева акценат на стратешку конкуренцију Русији и Кини, наводи се у документу који је Сенат САД послао на увид америчким војним званичницима.

Како се наводи, дугорочна конкуренција Русији представља приориотет националне одбране САД и захтева додатне инвестиције и инивијативе по питању обуздавања.

Поред тога, подразумева и апсолутни прекид било какве војне сарадње са Москвом, као и било која дејства која би признавала суверенитет Русије над Кримом.

Између осталог, изричито се забрањује било какав трансфер ракетних технологија Русији, као и могућност интеграције у амерички систем противракетне заштите.

Нови нацрт буџета такође предвиђа и да Пентагон представи извештај о „подршци Русије расистички-етничким екстремистичким групацијама, које пропагирају насиље у Европи и САД, иако се не прецизира о каквој врсти подршке је реч.

Када је реч о Кини, поред војних питања један сегмент документа је посвећен претњи од опреме кинеских компанија „Хуавеј“ и „ЗТЕ“, које се баве развојем 5Г мреже.

Између осталог, новим буџетом предвиђено је да се повећа финансирање изградње противракетне заштите и развоја хипрезвучног оружја, као и производње ПВО система „ТХААД“.

Нови војни буџет САД – 750 милијарди долара

Амерички Сенат одобрио је нови нацрт војног буџета који ће износити 740 милијарди долара.

У корист новог буџета гласало је 25 сенатора, а против је било само двоје, преносе медији.

Након Сената, буџет би требало да одобри и Представнички дом САД, након чега ће бити предат председнику Доналду Трампу на потписивање.

Прочитајте још:

Америка даје Украјини 250 милиона долара помоћи да се заштити од Русије

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала