Немачки политичар о Трамповом плану повлачења трупа: „Зашто не би сви Американци отишли из Немачке?“

© AP Photo / Michael ProbstАмеричка војска у Немачкој
Америчка војска у Немачкој - Sputnik Србија
Пратите нас
Намера америчког председника Доналда Трампа да делимично повуче америчке трупе из Немачке тренутно је предмет многих дискусија. Бивши државни секретар Министарства одбране Немачке Вили Вимер каже у интервјуу за Спутњик да на ту ситуацију гледа смирено и истиче да је изненађен што се не ради о потпуном повлачењу америчких војника.

Господине Вимер, амерички председник ће у скоријој будућности вероватно повући 9.500 америчких војника са немачке територије и на тај начин смањити амерички контингент за отприлике трећину, а део би могао да буде пребачен у Пољску. Иако још увек нема званичних потврда тих планова, у Немачкој се на ту тему распламсава дискусија. Шта ће бити ако Трамп заиста повуче део својих трупа из Немачке?

— То се може само поздравити, јер све те изјаве у Берлину у вези са размишљењем америчког лидера указују на то да америчка војска присутна овде (у Немачкој) одавно нема ништа заједничко са безбедносним интересима Немачке и Европе. Уместо тога, она служи интересима америчких војних операција у другим регионима света. И то нема никакве везе са НАТО-ом.

Зашто само део, а не сви?

Стога је имам следеће питање: зашто ће бити повучено само 9.500 америчких војника, а не сви? То се дуги низ година пита велики број Немаца. То је делимично повезано и са чињеницом да обећања која је (бивши председник САД Џорџ) Буш дао у пролеће 1990. године (бившем председнику СССР) Михаилу Горбачову нису одржана. О распуштању НАТО-а никад се није разговарало, већ се радило о томе да Алијанса постане више политичка организација, мање зависна од војне интеграције.

Зграда америчког Конгреса у Вашингтону - Sputnik Србија
Конгресмени Трампу: Не повлачити војнике из Немачке, то би био поклон за Москву

НАТО - политички савез

Најавама о повлачењу Американаца крајем прошле недеље, према мом мишљењу, треба придодати и речи генералног секретара НАТО-а (Јенса Столтенберга) да би НАТО требало да постане у већој мери политичка алијанса. То може само да значи да, према мишљењу Столтенберга (а самим тим и Трампа), војна интеграција губи смисао и вредност. За Берлин то значи да не само да са њим нису само разговарали о овом питању, већ су га и намерно довели у заблуду. И питам се како ће се та ситуација даље развијати.

Бивши командант америчких копнених снага у Европи, генерал Бен Хоџис, изразио је велике сумње у интервјуу за лист „Тагесшпигл“. Он је рекао да не види стварну стратегију иза тог плана и сматра да је повлачење 9.500 најављених војника условљено политичким разлозима и да је тај број пао буквално „с неба“. Такође је уверен да остваривост тог плана није проверена на било који начин, као и да је сасвим могуће да ће Трамп на крају и одустати од њега. Да ли се слажете с том проценом?

— То је обична кукњава генерала, која почиње кад им отму „играчку“. Генерал Хоџис би требало да се запита да ли се  о томе говори у Споразуму НАТО-а и да ли се Немачка икада сложила да управо база у Рамштајну одигра кључну улогу у убиствима људи широм света и у ратовима од Југославије до Сирије који противрече међународном праву. Лично нисам чуо ништа слично од генерала, укључујући оне из Бундесвера, који су незадовољни тиме што амерички председник користи своју политику коју је обећао да ће спровести током изборне кампање 2016. године.

Припадници америчког ратног ваздухопловства укрцавају се у војни авион у војној бази Рамштајн у Немачкој - Sputnik Србија
Амерички „гром из ведра неба“ на Берлин: Остав за 9.500 војника у Немачкој

 Американци једноставно не желе да се њихови синови и кћери врате у своју домовину у ковчегу. Они, попут нас, желе да њихова деца живе. Пре свега, морамо да пазимо да се НАТО не претвори у глобалну „машину агресије“, а последњих година креће се у том правцу.

Бивши председавајући војног комитета НАТО-а Клаус Науман сматра да повлачење трупа из Немачке не би било само кршење обавеза у оквиру савеза, већ и слабљење целог НАТО-а. Поред тога, пребацивање трупа у Пољску могло би да руском председнику Владимиру Путину наводно да буде повод да настави да повећава сопственно нуклеарно наоружање. У Наумановом излагању звучало је као да нису САД те које се једнострано повлаче из споразума и имају највећи војни буџет на свету, већ да Русија поступа агресивно и да намерава да употреби нуклеарно оружје. Шта Ви мислите о томе?

Америчка авио-база Рамштајн у Немачкој - Sputnik Србија
Медији: Може ли Путин имати користи од повлачења америчких војника из Немачке

— Уколико се замислимо над предлозима Трампа, прво би требало да погледамо НАТО Споразум и запитамо се зашто уопште постоји Северноатлантски савез. Кад смо се придружили НАТО-у, немачки парламент је недвосмислено констатовао да се ради о придруживању одбрамбеном савезу. Немачки Бундестаг никада није пристао на квалитативне промене у НАТО-у како би се започео рат против Југославије. Тако да могу да кажем само једно: ако амерички председник сада поново преузме и усклади савез са Споразумом НАТО, тада би бивши немачки генерал, у теорији, требало само томе да се радује. У том смислу добро разумем Трампа.

Нова „гвоздена завеса“ у срцу Европе

Када је реч о пребацивању нуклеарног оружја с наше територије у Пољску, поставља се питање да ли је Пољска заинтересована за појаву нове „гвоздене завесе“ у самом центру Европе. Пре него што се за нешто окриви Русија, Берлин, Брисел и други, требало би да се сете како су деценијама лагали СССР, а потом и Русију, објашњавајући зашто НАТО није испунио и не испуњава тада постигнуте споразуме.

Заменик министра спољних послова Русије Владимир Титов - Sputnik Србија
Руски дипломата за Спутњик: На распоређивање нуклеарног оружја у Пољској следи исцрпан одговор

Науман, као и лидер партије „Леви“ Грегор Гизи упозорили су да ће Пољска, након размештања америчких војника у својој земљи, постати „мета“ Русије.

Све је то глупост. Ако Москва жели нешто да каже Варшави, то може то да уради директно, а у Берлину јој нису потребни „посредници“. Дакле, ово је, према мом мишљењу, „пуцањ у празно“. Видимо бескомпромисни став Пољске, деценијама усмерен против гасовода и нафтовода између Русије и Немачке, који је буквално условљен на генетском нивоу. То су такође ствари на које је немогуће „зажмурити“ одржавајући добросуседске односе.

— Какав развој ситуације очекујете у блиској будућности? И који би, према Вашем мишљењу, био најприхватљивији став немачке владе?

Буквално на сваком кораку се примећује да немачка влада сарађује са војном коалицијом у Вашингтону, усмереном против америчког председника. То су исте снаге које су протеклих деценија изазивале све више ратова. То су све „Обаме, Сороши, Клинтони“ и сви остали - и они апсолутно не крију своје циљеве. Довољан је само један поглед у новине да се примети како се Берлин спрема на окршај са „трамповским“ Вашингтоном. Ако Берлин не може да прихвати и уважи резултате демократских избора, онда он мора да сноси и одговорност за последице тога.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала