После речи Захарове, руски амбасадор позван на разговор у румунско Министарство спољних послова

© Fotolia / RaresgudПанорама Букурешта, престонице Румуније
Панорама Букурешта, престонице Румуније - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски амбасадор у Букурешту Валериј Кузмин позван је на разговор у румунско Министарство спољних послова због изјаве портпаролке руског Министарства иностраних послова Марије Захарове на рачун румунске стратегије националне одбране.

„Помињање Русије у румунској националној стратегији одбране не треба да изазива чуђење јер је то последица познатог понашања руске стране последњих година у региону. Такво понашање оцењено је као дестабилизирајуће, између осталог на нивоу ЕУ и НАТО“, наводи се у саопштењу румунског Министарства објављеном на веб-сајту.

Како се истиче, Румунија би желела да Русија, уз забринутост због регионалне стабилности у региону Црног мора, изврши исправну процену искључиво одбрамбених мера које је НАТО утврдио због, како кажу, поступака Москве.

Како истичу у Министарству, нова национална стратегија је одраз статуса Румуније као државе-чланице НАТО и ЕУ и „очекиване политике Румуније када је реч о евроатлантским вредностима и међународном праву“.

Румунија је недавно, први пут након Другог светског рата, прогласила Русију непријатељском државом, показује стратегија националне одбране земље.

У документу се говори о „агресивности“ Москве која, наводно, покушава да се умеша у послове региона. Између осталог, власти посебно наводе њене „хибридне акције“ за милитаризацију црноморског региона, које први пут крше међународно право. Тврди се да због тога могу настати оружани конфликти.

Тим поводом јуче се огласила Захарова која је рекла да намера Румуније да сврста Русију на списак националних претњи може да се објасни жељом да се ојача присуство Америке и НАТО у Црном мору.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала