Русија - покретач светске економије после короне

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Уђи у базу фотографијаРуске рубље
Руске рубље - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Према годишњем извештају Института за економију и мир са седиштем у Сиднеју Русија је једна од пет земаља с најповољнијим предусловима за опоравак економије након пандемије вируса корона. Економисти истичу да руска економија има сав потенцијал не само за „оздрављење“, него да може да одигра и кључну улогу у обнављању светске привреде.

Велики раст после пандемије предвиђа се и Индонезији, Кини, Мексику и Аустралији. Предуслови за брз економски опоравак су мали јавни дуг, ниска стопа незапослености, ниски порези и слаба зависност од међународне трговине.

Улога државе у опоравку привреде

Руски економиста Михаил Бељајев каже да су економски губици Русије настали као последица пандемије вируса корона неизбежни, али у поређењу са већином других развијених економија, ти губици су релативно мали.

„Тај пад је мали у поређењу с другим економски развијеним државама. Основу, кичму економије чине индустријска предузећа, која у одређеној мери контролише или подржава држава својим поруџбинама. Ти сектори су најмање трпели и имају најповољније шансе за даљи опоравак. Подршка ће бити не само у облику финансијских инјекција, већ и у развоју националних пројеката“, каже Бељајев за Спутњик.

Чак и западни експерти истичу да Русија може да одигра кључну улогу у ревитализацији глобалне економије након кризе изазване пандемијом корона вируса, јер има бројне предности,  међу којима су људски капитал, финансијска средства и природни потенцијал.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићРуски економиста Михаил Бељајев каже да су економски губици Русије настали као последица пандемије вируса корона неизбежни, али у поређењу са већином других развијених економија, ти губици су релативно мали.
Русија - покретач светске економије после короне - Sputnik Србија
Руски економиста Михаил Бељајев каже да су економски губици Русије настали као последица пандемије вируса корона неизбежни, али у поређењу са већином других развијених економија, ти губици су релативно мали.

Та способност се у великој мери повезује са чињеницом да је земља већ прегурала велику кризу у периоду од 2014. до 2016. године и сада јој је лакше да се поново покрене. Истовремено, економија западних земаља је сада упала у кризу, јер до сада није имала таквих падова већ, напротив, постојало је веровање у „нерањивост“ берзе и тржишта.

До раста економије у три корака

Криза је у Русији настала због чињенице да у време планирања буџета за 2020. није било ни пандемије корона вируса, нити пада цена нафте. Другим речима, нико није рачунао на такав двоструки ударац.

Најтеже су погођена мала и средња предузећа, сектори трговине и услуга. Последњих година је потрошња била један од важних покретача раста руске економије, али су ограничења која су уведена због корона вируса довела до пада потрошачких услуга. Међутим, Бељајев сматра да ће се услужни сектор врло брзо опоравити.

„Нека предузећа су угашена, јер криза такође има и улогу „чистача“. Заправо, затворена су неефикасна предузећа, али се на тржишту увек појављује неко ко ће заузети њихово место“, уверен је Бељајев.

Председник Владимир Путин и премјер Михаил Мишустин - Sputnik Србија
Русија улаже хиљаде милијарди рубаља у обнову своје привреде

За годину и по дана руска економија би требало да достигне стабилан раст од 2,5 одсто. У буџету ће се издвојити пет хиљада милијарди рубаља за његово подстицање. Влада је направила план за опоравак руске економије, а главни циљ плана је да се превазиђе рецесија настала због епидемије и да се постигну одрживе стопе раста БДП-а, што ће омогућити да се повећавају реални приходи грађана.

Са реализацијом плана почеће се већ у јулу, а он се састоји од три фазе: до краја 2020. године ситуација би требало да се стабилизује; до другог квартала 2021. године економија би требало да се опорави, а од четвртог квартала 2021. године очекује се раст економије.

Занимљиво је да је економска активност у Русији превазишла очекивања у јуну. Експерти истичу да се после периода самоизолације и „бизнис враћа у живот“.

Шеф аустралијског Института за економију и мир Стив Килелеа је оценио да се глобални опоравак након пандемије може очекивати пет година након изласка земаља из карантина.

Борба против корона вируса је озбиљан тест за пословни свет, али разумевање лекција пандемије помоћи ће у развоју „имунитета“ од могућег другог таласа вируса, уверени су познаваоци светске економије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала