У Црну Гору може из Конга где влада ебола, али не из Србије: Дачић о забрани уласка нашим грађанима

© Sputnik / Дејан СимићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Црна Гора је скинула са списка Конго где је ебола, или Косово, али није отворила границе за држављане Србије, то је порука да је неко непожељан и да та земља ради на сопствену штету, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

„Из авиона се види да то што они раде, раде на сопствену штету. Ако мисле да ћемо због тога да се бринемо, ево ја сам био у Грчкој, где нас чекају отворених руку, 15. јуна отварају границе. Бугарска такође, Мађарска, БиХ", рекао је Дачић на ТВ Прва, преноси Танјуг.

Црногорски граничар - Sputnik Србија
Ажуриран списак ко може у Црну Гору, објаснили зашто Срби нису на листи

Он је казао да је реч о људима који желе да се заоштри ситуација са Србијом зато што им је, каже, то политички интерес и једини начин да опстану на власти.

Дачић је оценио да је Мило Ђукановић проценио да може да рачуна на „антисрбе“ и да му сад за то требају докази, а таква рачуница, каже, иде Црној Гори на штету.

Дачић је казао да ће држављанима Србије 99 одсто бити омогућено да путују у ЕУ с тим што, указује, свака земља појединачно ће имати право да о томе одлучи.

Према његовим речима, и Северна Македонија је заинтересована да укине мере и могуће је да ће то бити до краја јуна што је важно за путовање у Грчку.

„Испада сада као да Србија треба да моли Црну Гору да отвори границе, као да од тога зависи свакодневни живот наших људи, а у суштини њихов живот зависи од тога да ли ће им доћи туристи. То је порука да је неко непожељан. Али, зашто би људи били мазохисти? Ви њима дајете паре, не чини вама конобар услугу што ће да вам донесе кафу после петог пута“, прокоментарисао је Дачић.

Он је поменуо и споран Закон о слободи вероисповести, рекавши да је потребан дијалог унутар Црне Горе и да нико није дошао из Србије да прави проблеме, иако се свако реаговање тумачи да се Србија меша у унутрашње ствари.

Дачић је поновио да се тестирао на вирус корона и да је негативан.

У најбољем смо положају по питању Косова од 2008.

Дачић је рекао да очекује притиске у вези са решавањем питања Косова и да то није ништа ново.

Вучић: И ЕУ и Америка ће тражити признање независности Косова

На питање да ли је разграничење компромис, Дачић је подсетио да о разграничењу као решењу говори више година уназад и да је први политичар који је о томе говорио, па и у време Тадића и Јеремића.

„Нико није имао храбрости да то подржи. Мислим да би грађани то подржали, јер тај предлог није нешто што ми сада имамо, него нешто за шта треба да се боримо. У нашем Уставу пише да је Косово део Србије, али немамо фактичку власт, код њих пише да је Косово независно, а они немају фактичку власт тамо где живе Срби. Зато је потребан компромис који је најмање штетан за српски интерес“, рекао је Дачић.

Он је подсетио да је 18 земаља повукло признање Косова и да сада Албанци морају да разговарају.

„Србија је данас у бољој позицији, односно у најбољем положају од када је проглашена независност Косова 2008.године", рекао је Дачић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала