„Фирер је био свуда“: Како је Хитлер био у затвору у Москви и служио у америчкој морнарици

© AFP 2023 / HEINRICH HOFFMANNАдолф Хитлер
Адолф Хитлер - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
„Једном је официр који је проверавао да ли је све у реду на броду, питао за моје презиме“, присетио се Вилијам Патрик. „Хитлер“, одговорио сам мирно. „Драго ми је што Вас видим Хитлер“, рекао је официр уз осмех. „Моје презиме је Хес“.

Морнар је помислио да се момак шали, али он је говорио истину. Хитлера раније нису узимали у војску САД, иако је он био жељан фронта. Непрестано су га одбијали, чим би видели његова документа. Он није одустајао: написао је писмо председнику Рузвелту који је издао наредбу да се 6. марта 1944. године Хитлер упише у америчку ратну морнарицу. Добровољац се борио храбро, био је тешко рањен и награђен медаљом „Пурпурно срце“. Али Вилијам Патрик Хитлер није имао само исто презиме, већ је и био братанац фирера Немачке Адолфа Хитлера! И то није све. Млађи брат Вилијама Патрика, подофицир Вермахта Хајнц Хитлер, заробљен је 10. јануара 1942. године на Источном фрону и убрзо је преминуо у Бутирском затвору.  

Уцењивање стрица породичним скандалима

Брат фирера Алојз Хитлер Јуниор је рођен 1882. године, из ванбрачне везе његовог оца (службеника на аустријској царини Алојза Хитлера Сениора) са девојком Франциске Мацелсбергер. Затим је службеникова супруга преминула, он се оженио љубавницом и усвојио њену децу, али након две године и Франциске је преминула. Неуморни Хитлер Сениор се поново оженио будућом мајком Адолфа Кларом Пелцл.  

Са 17 година Алојз је побегао из очеве куће због скандала са оцем и лоших односа са маћехом. Отишао је у Ирску, која је тада припадала Великој Британији, и добио посао помоћног кувара у локалном хотелу. Два пута је хапшен и служио је казне за крађу ствари од гостију. Затим је оженио Иркињу Бриџит Даулинг, преселио се у Ливерпул, тамо је 1911. године пар добио сина Вилијама Патрика Хитлера. 

Млади Вилијам (којег је фирер звао једноставно „Вили“) је 1933. године дошао у Немачку како би (по сопственом признању) добио добар посао од свог стрица, који је био на челу државе. Снови су се остварили. Канцелар га је запослио у „Рајх кредит банци“, а затим у фабрици аутомобила „Опел“ као водећег менаџера за продају аутомобила. Међутим, братанцу то није било довољно.

Због својих амбиција, стално је „притискао“ стрица, желећи да заузме место у влади Немачке. Овај момак је наводно претио да ће продати скандале о породици фирера западним новинама, ако се „моје личне финансијске околности не побољшају и ако не дође до напретка у каријери“. Било тако или не, али 1938. године Адолф Хитлер је тражио да се Вилијам Патрик одрекне британског држављанства и да добије „прилично значајно место“ у СС или чак место заменика министра. 

„Деда канцелара Рајха је био Јеврејин“

Братанац је проценио да је фирерова замисао замка и побегао је из Немачке у Америку тајно, не обавестивши оца Алојза. Написао је гневни чланак за магазин „Лук“ под називом „Зашто мрзим свог стрица?“, и држао је говоре по Сједињеним Државама говорећи да је Хитлеров деда био јеврејски трговац.

Након што је Немачка 11. децембра 1941. године објавила рат САД-у, Вилијам Патрик Хитлер је тражио да га пошаљу на фронт као обичног војника, али безуспешно. Чим су војни команданти угледали име момка, било им је лоше. Братанац фирера је био упоран и тврдио је да жели да „уништи нацистичко зло“. Након одобрења председника Рузвелта и провере специјалних служби, он је укључен у флоту као бродски фармацеут (са правом ношења војног оружја), а 1945. године је рањен шрапнелом када је непријатељска артиљерија гађала брод. Вилијам Патрик је 1947. године демобилисан, оженио се и отворио у Њујорку малу лабораторију за анализе крви које се плаћају. Морао је да промени презиме на Стјуарт-Хјустон, јер јавност није била превише жељна да даје крв код специјалисте са презименом Хитлер. Братанац фирера је умро 1987. године и сахрањен је заједно са својом мајком на једном од гробља у Њујорку. 

Претукли га до смрти због „Хајл Хитлер!“

Алојз Хитлер Јуниор је у мају 1914. године оставио жену Иркињу Бриџит Даулинг, вратио се у Немачку и оженио се Немицом Хедвигом Хајдеман која је постала мајка Хајнца Хитлера (млађи брат Вилијама Патрика). Откривено је да се Алојз није развео са претходном супругом и трећи пут је послат у затвор због бигамије.

Хајнц је одрастао у увереног нацисту, обожавао је Адолфа Хитлера, а диктатор га је звао „омиљеним братанцем“. Са 18 година младић је завршио елитну Националну политичку академију и намеравао да постане официр. Према сећањима једног „нећака“ из разреда, Хајнц је возио аутомобил по Магдебургу без возачке дозволе, игноришући саобраћај. Када би га полицајац зауставио, показивао је документа и смејао се, гледајући како полицајац постаје блед.

Након напада Немачке на СССР, официр за везу 23. артиљеријског пука Хајнц Хитлер се нашао на Источном фронту, одслужио је до чина подофицира и добио Гвоздени крст 2. класе. Каријера је брзо завршена јер је 10. јануара 1942 године Хајнц добио задатак да обнови комуникацију на линији фронта и заробили су га совјетски војници. Надмено је изјавио да је фиреров братанац и да према њему треба да се односе „са поштовањем“. Хитлеров рођак је без поштовања смештен у Бутирски затвор у Москви. Према неким извештајима, Хајнц Хитлер је преминуо од прехладе, а према другим је преминуо од пребијања затвореника из његове ћелије јер их је уморио бескрајним певањем нацистичких маршева и гласним викањем „Хајл Хитлер!“. 

„Адолф није знао за концентрационе логоре“

Отац оба брата Алојз Хитлер Јуниор је 1934. године отворио ресторан у Берлину „Алојз“. Ово место је брзо постало популарно међу официрима СС и војницима јуришног одреда (Штурмабтајлунг). Фирер је игнорисао рођака и никада са њим није разговарао, сматрајући да је посао у угоститељство недостојан. Британска војска је 1945. године ухапсила Алојза, али су га брзо пустили. Ужаснут састанком са Хитлеровим братом, енглески новинар је узвикнуо: „Овај фирер је једноставно свуда по Немачкој!“. Убрзо је Алојз променио презиме у Хилер. Умро је 1956. године.

Адолфова сестра Паула Хитлер је променила пасош пре него што су нацисти дошли на власт и узела презиме Вулф како не би привукла превише пажње. Није се придружила НСДАП и радила је као секретар у војној болници. После рата госпођу Хитлер су Американци задржали на кратко време. Паула се настанила у Баварској, зарађивала је за хлеб као медицинска сестра и болничарка бивших чланова СС који су је радо звали. Жена је умрла од рака 1694. године.

Адолфова полусестра (ћерка друге жене фиреровог оца) Ангела Хитлер (по мужу је била Раубал) се посвађала са канцеларом Рајха због његове афере са Евом Браун и шеф Рајха је прекинуо све односе са полусестром и послао је у Дрезден. Они су се помирили неколико година касније. Хитлер је у тестаменту наредио да се сестри исплаћује по 1000 рајхмарака месечно. Ангела је све до своје смрти 1949. године, са пеном у устима, тврдила да ни она, ни сам Хитлер нису знали о погибији милиона људи у концентрационим логорима — „иначе би добар Адолфик све зауставио“. Њен син Лео (сестрић Хитлера) у чину поручника чете сапера је заробљен током капитулације Шесте армије у Стаљинграду, а у совјетском логору је био до 1955. године. 

У историји Другог светског рата је забележена једна изненађујућа чињеница: Совјетској армији је служио члан Комсомола, митраљезац...Семјон Констатинович Хитлер. Показавши јунаштво у борбама за Одесу, осам дана заредом је уништавао непријатеља који је нападао, био је рањен и одликован медаљом „За храброст“. Командант Хитлер је погинуо 3. јуна 1942. године са 20 година у биткама за Севастопољ. Али он је, наравно, само имењак, а не рођак. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала