Макрон: Европа мора изаћи из кризе независнија и сложнија

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседник Француске Емануел Макрон
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија
Пратите нас
Из кризе, изазване пандемијом вируса корона, Европа би требало да изађе сложнија и независнија, рекао је председник Француске Емануел Макрон током обраћања нацији.

Он је скренуо пажњу на план за обнаваљање економије у Европи, који су заједно представили Берлин и Париз.

„Неопходна је консолидација Европе која потврђује своју независност, културу, самосталност у односима са Кином, САД, у свету који преживљава хаос. Снажнија, самосталнија, солидарнија Европа – то је позиција коју ћу заступати на предстојећем самиту ЕУ који ће се одржати у јулу, као и у наредне две године“, истакао је француски лидер.

Он је рекао да битка са епидемијом вируса корона у Француској није завршена, али да су заједно забележили прву победу над вирусом.

„Од сутра цела територија Француске, осим Гвајане и Мајоте где вирус и даље активно циркулише, прелази у такозвану 'зелену зону', што ће омогућити да се с великим напором обнови радна делатност“, истакао је француски председник.

Он је додао да ће дечији вртићи и школе отворити своја врата 22. јуна.

„То не значи да је вирус нестао. Још дуго ћемо морати да живимо с њим, да поштујемо физичку дистанцу. Лето 2020. неће бити као остала, и мораћемо да пратимо развој епидемије како бисмо се припремили ако се врати у још јачем облику“, закључио је председник Француске.

Према његовим речима, власти Француске издвојили су око 500 милијарди евра за подршку економије у периоду кризе, истакавши да су ти расходи оправдани у оваквим условима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала