Путин први пут реаговао на протесте у Америци

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин први пут је реаговао на масовне протесте у Сједињеним Америчким Државама, а који су избили након што је полицајац током хапшења убио Афроамериканца.

„Покушавам врло пажљиво да коментаришем или боље да не коментаришем оно што се дешава у САД или другим земљама. Оно што се тамо догодило је испољавање неких дубоких унутрашњих криза. Заправо, ми то видимо већ дуже време. Од доласка на власт актуелног председника, када је очигледно победио на потпуно демократски начин. А побеђена страна измислила је свакакве приче, само да би довела у питање његов легитимитет“, рекао је Путин за програм „Москва. Кремљ. Путин“ на телевизији „Русија 1“.

Руски лидер био је изненађен реакцијом гувернера неких држава на наредбе Доналда Трампа.

„Шта је то демократија? То је власт народа, то је тачно. Али ако народ бира врховне органе, тада највиши органи власти, који су добили поверење народа, имају право да граде рад извршних органа на такав начин који гарантује интересе огромне већине становника у земљи. А шта се тамо дешава? Председник говори: ‘Треба урадити тако и тако’, а локални гувернери му кажу да се носи“, прокоментарисао је Путин.

Руски амбасадор у Вашингтону: Не потпирујемо протесте, то је антируска пропаганда - Sputnik Србија
Руски амбасадор у Вашингтону: Не потпирујемо протесте, то је антируска пропаганда

Говорећи о протестима, Путин је навео да, када борба за легитимна права добија карактер бешњења и погрома, у томе нема ништа добро.

Он је додао да су односи белог и црног становништва добро познат дугогодишњи проблем у Сједињеним Америчким Државама.

„Ми смо одувек, још у Совјетском Савезу и у савременој Русији, са великим симпатијама гледали на борбу Афроамериканаца за своја природна права“, рекао је Путин.

„Тога је увек било. Али када то добија, чак и у светлу почињених злочина, елемент таквог радикалног национализма, екстремизма, не може се очекивати ништа добро. Ако борба за природна права, за легитимна права добија карактер разуларености и погрома, онда ја овде не видим ништа добро за државу. То никада нисмо подржавали“, нагласио је руски председник.  

Путин је додао да сматра да ће темељи америчке демократије омогућити Сједињеним Америчким Државама да изађу из кризе у којој се земља сада налази.

Нереди у САД

Афроамериканац Џорџ Флојд преминуо је 25. маја у болници у Минеаполису, после интервенције белог полицајца Дерека Шовина који је приликом хапшења готово девет минута држао колено на његовом врату, упркос Флојдовим повицима да не може да дише.

Протести и нереди који су почели у Америци након убиства Џорџа Флојда убрзо су се раширили по целом свету.  

После почетка протеста амерички председник Доналд Трам тражио је од гувернера држава да уведу Националну гарду, али су власти неколико региона изјавиле да могу да изађу на крај са нередима и без војске.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала