Стигли резултати обдукције Афроамериканца из Атланте: Убијен са два метка у леђа /видео/

Пратите нас
Обдукцијом је утврђено да је смрт Рејшарда Брукса, Афроамериканца у кога је пуцао полицајац у Атланти, убиство изазвано повредама нанетим ватреним оружјем у леђа.

У саопштењу канцеларије патолога округа Фултон, обдукција је показала да је Брукс (27) преминуо услед губитка крви и повреда унутрашњих органа које су изазвала два метка. Као начин смрти наведено је убиство, преноси Ројтерс.

Брукс је убијен пошто се опирао хапшењу на паркингу ресторана брзе хране.

Приликом хапшења дошло је до гурања и Брукс је од једног од полицајаца зграбио електрошокер, а потом је упуцан.

Његова смрт изазвала је велике протесте на улицама Атланте, а ресторан брзе хране испред којег се убиство десило је запаљен.

Инцидент се догодио усред великих тензија у америчком друштву после смрти Афроамериканца Џорџа Флојда у Минеаполису током полицијског привођења.

Ко је Рејшард Брукс?

 Рејшард Брукс убијен је дан пре него што је требало да прослави рођендан своје ћерке, саопштили су адвокати породице.

Брукс је имао три ћерке, старе једну, две и осам година, те 13-годишњу пасторку. Његова осмогодишња ћерка требало је у суботу да има рођенданску забаву.

„Имали су припремљену рођенданску прославу за њу ... с колачима и свиме, а ми смо тамо седели и разговарали с мајком о убиству њеног оца“, рекао је адвокат породице Џастин Милер, преноси портал „Б92“.

Брукс је имао 27 година. Он је пријављен полицији јер је спавао у аутомобилу на паркингу ресторана. Установљено је да је био под утицајем алкохола. Разговор са полицајцима у почетку је текао мирно, али се ситуација променила када су покушали да му ставе лисице на руке. Он је од једног полицајца зграбио електрошокер, а затим је устрељен.

Ускоро је уз снимке с надзорних камера објављен и снимак с камере која се налазила на униформи полицајца.

Демонстранти запалили ресторан

Демонстранти су након овог убиства, подстакнути другим протестима због полицијског насиља у Америци и убиством ненаоружаног Афроамериканца Џорџа Флојда, блокирали главни ауто-пут у Атланти и запалили ресторан „Венди“, испред којег је Брукс упуцан.

Слике на локалној телевизији приказивале су ресторан у пламену више од 45 минута пре него што су ватрогасне екипе стигле да угасе пожар.

Полицајци који су убили Брукса

Полицијски службеници који су упуцали Рејшарда Брукса су Гарет Ролф и Девин Бронсан. Из полиције кажу да је Бронсан стављен на административну позицију, а Ролф је добио отказ.

​Градоначелница Киша Ленс Ботомс саопштила је да је због овог инцидента прихватила оставку начелнице Полицијске управе Атланте Ерике Шилдс, а да ће дужност привременог челника обављати бивши помоћник начелника Родни Брајант.

„Из дубоке љубави према овом граду и овој служби понудила сам оставку на место шефице полиције. Имам веру у градоначелницу и време је да град крене напред и изгради поверење између полиције и заједница којој служи“, изјавила је Шилдс.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала