Москва: После дипломатског скадала, чешки амбасадор позван у Министарство спољних послова

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Чешки амбасадор у Москви Витезлав Пивоњка позван је на разговор у Министарство спољних послова Русије због дипломатског скандала између две земље а у вези медијским извештајима о томе да је руски држављанин унео отров рицин у Чешку.

Ради се о случају оптужби да је руски држављанин са дипломатским пасошем наводно унео у Чешку отров рицин с намером да отрује локалне политичаре који су одговорни за демонтирање споменика совјетском маршалу Ивану Коњеву у чешкој престоници и преименовању трга испред руске амбасаде у Трг Бориса Њемцова, опозиционара убијеног у центру Москве пре неколико година.

Након тога, чешки премијер Андреј Бабиш је изјавио да је влада донела одлуку о томе да двоје руских дипломата прогласе за персоне нон грата.

Како су рекли у „Россотрудничеству“, Чешку су потом напустили вршилац дужности шефа те агенције у Прагу и још један њен запослени.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је медијске наводе назвао „новинарском патком“, док је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров указао да нема доказа да је Москва покушала икога да отрује.

И чешки председник Милош Земан је изразио сумњу у поузданост медијских информација, а вице-премијер и министар унутрашњих послова Јан Хамачек је рекао да полиција и специјалне службе немају никакве доказе.

Руско Министарство спољних послова је упозорило да ће потези Прага наићи на адекватан одговор и да ће бити узети у обзир приликом формирања руског става према Чешкој.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала