Пансион на граници: Шта ће бити са аранжманима српских туриста који су кренули у Грчку

Пратите насTelegramOdyssey
Туристи који су јутрос требали да крену за Грчку преко аранжмана купљеног у агенцијама, моћи ће да га замене другим или ће добити свој новац, а оне који су на путовање кренули индивидуално, тешко да ће неко обештетити, каже за Спутњик директор ЈУТЕ Александар Сеничић.

Грчка је преко ноћи променила одлуку да држављане Србије у земљу пусти 15. јуна, како је раније договорено, па је затворила границе.

На улазима у ту земљу из Македоније и Бугарске на затворену рампу јутрос су наишле колоне туриста из Србије. Многи су се на летовање упутили са малом децом и бебама, а поједини су одлучили и да неко време чекају на граници, у нади да је реч о неспоразуму и да ће кренути даље.

Шта ће бити са туристима који су кренули у Грчку

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије Александар Сеничић жали што су људи кренули на пут са полуинформацијама, али пре свега каже да је изненађен што су уопште кренули, јер се причало да ће границе бити отворене 15. јуна у 23 часа. Нису ми јасни људи који су кренули са децом, то никако не могу да схватим, каже он за Спутњик.

„То су индивидуалци који су кренули по неким својим информацијама, које им сигурно није дао нико од нас из туристичких агенција. Агенције су за данас планирале полазак десетак аутобуса. Нажалост, јутрос смо сазнали шта се десило током ноћи, Службени гласник Грчке је штампао ту одлуку. Када смо схватили да је званично, а добили смо информацију и из грчке амбасаде, односно Министарства спољних послова, одмах смо отказали све организоване поласке, да људе не доводимо у безизлазну, глупу ситуацију“, каже Сеничић.

© AFP 2022 / Louisa GouliamakiНа затворену рампу наишли су и грађани Србије који су у Грчку покушали да уђу преко Бугарске.
Пансион на граници: Шта ће бити са аранжманима српских туриста који су кренули у Грчку - Sputnik Србија
На затворену рампу наишли су и грађани Србије који су у Грчку покушали да уђу преко Бугарске.

Бирају се нови термини

Он додаје да су сви такозвани стари путници, који су летовање уплатили до 15. марта, добили заменско путовање и сада имају могућност да бирају други термин летовања, а њихово путовање може да буде реализовано до краја ове или следеће године.

Они који су аранжман уплатили од 6. маја, када је укинуто ванредно стање, од агенција ће добити повраћај новца или ће, уз њихову сагласност, да се договоре да такође помере путовање на неки други термин. Ту неће бити већих проблема“, истиче Сеничић.

Он додаје да путнике који су се јутрос упутили у Грчку индивидуално, нико неће обештетити.

„Нажалост, највећи број људи који је заглављен на граници углавном је у индивидуалним аранжманима. Не знамо како ће се даље развијати ситуација, с обзиром да је званична информација била да ћемо моћи да уђемо, па се то у међувремену променило. Колико ће Грци то желети да прихвате као разлог отказа апартмана или хотела, тек ћемо видети.“

© AP Photo / Nikolas GiakoumidisГранични прелаз Евзони
Пансион на граници: Шта ће бити са аранжманима српских туриста који су кренули у Грчку - Sputnik Србија
Гранични прелаз Евзони

Још један шамар за агенције

Сеничић истиче да је затварање грчких граница још један велики шамар за све туристичке агенције које грцају од доласка вируса корона у Европу.

„Таман када смо очекивали да се извучемо из великих проблема, десило се оно што ће оставити трајне последице на рад туристичких агенција. Тешко ће бити било коме сада нешто продати и вратити поверење путника, иако ни за шта нисмо одговорни ни криви. То ће се све преломити преко наших леђа“, констатује наш саговорник.

Он очекује реакцију државе, односно некакву врсту помоћи, јер питање је да ли ће се ова сезона уопште реализовати, а највише ће, каже, трпети мале агенције, које су управо у путовањима у Грчку виделе излаз из финансијских проблема.

Сеничић додаје да што се тиче Црне Горе, још нема никаквих назнака када ће границе те земље бити отворене за туристе из Србије.

„Све и да то неко сада најави, после овога, једноставно не знам како да верујемо да ће се то заиста и десити“, каже Сеничић.

© Sputnik / Радоје Пантовић"Одлука грчких власти је најбољи доказ да су препоруке које смо давали нашим држављанима, да одмор проведу у земљи, једино рационалне", каже министар Љајић.
Пансион на граници: Шта ће бити са аранжманима српских туриста који су кренули у Грчку - Sputnik Србија
"Одлука грчких власти је најбољи доказ да су препоруке које смо давали нашим држављанима, да одмор проведу у земљи, једино рационалне", каже министар Љајић.
Влада Србије тражи одговор од Грчке

Влада Србије упутила је допис Влади Грчке, у коме тражи званично објашњење одлуке да грађани Србије не могу да уђу у ту земљу. Односно, тражи одговор на питање да ли ће грађани Србије ипак моћи да уђу у Грчку пре 1. јула, као што је раније договорено.

Министар туризма Расим Љајић изјавио је за Спутњик да је одлука грчких власти најбољи доказ да су препоруке које је држава дала грађанима, да одмор проведу у земљи, једино рационалне.

„Приликом сваког путовања имамо читав низ непознаница. Најсигурније је и најбезбедније да грађани Србије одмор проводе на некој од дестинација у нашој земљи“, истакао је Љајић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала