Представник Русије на преговорима о Донбасу: Кијев не намерава да реализује Минске споразуме

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаТенкови Народне милиције Доњецке Народне Републике (ДНР) на линији разграничења са Украјином
Тенкови Народне милиције Доњецке Народне Републике (ДНР) на линији разграничења са Украјином - Sputnik Србија
Пратите нас
Заменик шефа украјинске делегације у контакт-групи у Минску изјавио је да Мински пакет мера представља препоруку, на основу чега се може закључити да Кијев не намерава да га реализује, саопштио је представник Русије у контакт-групи Борис Гризлов.

Украјинска делегација коју је 11. јуна предводио Андреј Јермак, на састанку са Дмитријем Казаком и другим представницима Русије пружила је гаранције да ће обезбедити конструктивно учешће својих представника и да ће строго следити пакет мера, укључујући у вези са дијалогом са представницима Донбаса, подсетио је Гризлов након састанка контакт-групе у Минску.

Пре тога је украјинско руководство, укључујући и изјаве председника Украјине на самиту у Паризу, увек потврђивало да и за Украјину и за Донбас пакет мера неоспоран и обавезан за спровођење, додао је представник Русије.

„Међутим, данас је Александар Мерешко, заменик шефа украјинске делегације у контакт-групи, изјавио да пакет је мера саветодавне природе и ни на који начин не обавезује Украјину“, истакао је Гризлов.

Он је приметио да је на преговорима први пут дата оваква изјава.

„Поставља се питање – на основу чега је Кијев радио пет година. Дошли су ‘нови људи’ који су почели да изјављују да Мински споразуми имају саветодавни карактер, негирају правну основу споразума и тиме прецртавају рад својих претходника. У суштини, ради се о још једном покушају да се уништи преговарачки процес. Ако је ово заиста званичан став Кијева, онда је то директан пут ка ‘замрзавању’ сукоба“, нагалсио је Гризлов.

Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Лавров о Донбасу: Од 9 тачака споразума, Кијев испунио само једну — и то делимично

На самиту земаља „нормандијске четворке“ одржаном у Паризу 9. децембра 2019. стране су усвојиле заједничко саопштење и договориле се да се састану за четири месеца у Берлину, како би наставиле рад на решавању ситуације у Донбасу. У документу се, између осталог, наглашавало да је потребно повући снаге на три нова пункта у Донбасу.  

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014.

Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт-групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала