Ако кренете у Грчку, можете бити тестирани на корону – ово је процедура

© AP Photo / Thanassis StavrakisГрчки цариници проверавају путнике
Грчки цариници проверавају путнике - Sputnik Србија
Пратите нас
Грчка је отворила своју границу за улазак туриста из Србије. Званична одлука још увек није објављена, али пролазак преко грчко-бугарске границе одвија се неометано. На грчкој граници врши се насумично тестирање на вирус корона.

Држављани Србије могу да уђу у Грчку након одлуке Атине да дозволи улазак наших туриста у ту земљу преко Бугарске. Иако грчки граничари још нису добили званичну одлуку, пролазак туриста из Србије тече неометано, преноси РТС.

Међутим, на грчко-бугарској граници створиле су се километарске колоне, а разлог је вишесатно чекање због детаљне и споре процедуре која чека све туристе.

Ту процедуру прошао је новинар САТ-а Младен Алвировић, који је са својом ТВ екипом прешао границу и наставио снимање патроле до Тасоса.

Са својим пратиоцима на Фејсбуку поделио је детаље процедуре, уз поруку туристима да буду врло стрпљиви.

Приликом предаје пасоша, граничари у листу ручно уписују све податке путника – име и презиме, контакт телефон, имејл, као и тачну адресу боравка у Грчкој, пренео је Алвировић. 

Осим попуњавања упитника, туристе чека и тестирање на вирус корона. Екипе епидемиолога не тестирају сваког, већ се насумично бира чији ће брис бити узет. 

Онај коме буде узет брис, наставља планирани пут. Уколико резултат буде позитиван – грчке власти на основу контакта остављеног на граници, долазе по зараженог и одводе га у карантин у Грчкој.

Уколико је један члан породице позитиван, а други здрави, остали морају да се врате кући у земљу иако немају позитиван резултат и нису тестирани, објаснио је Алвировић.

Иста је процедура и на уласку у Бугарску – путници попуњавају упитник и врши се насумично тестирање на ковид 19

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала