Амерички медији: Трамп жели решење косовског проблема пре избора

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаДоналд Трамп испред Беле куће
Доналд Трамп испред Беле куће - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник Доналд Трамп позвао је председника Србије и косовског председника на разговоре у Вашингтон 27. јуна, објавио је „Вол стрит џурнал“. Трамп има намеру да постигне коначни договор између, како наводи лист, „ове две државе“ пре председничких избора ове године.

Напомињући да су Александар Вучић и Хашим Тачи позвани на разговоре у Белу кућу, лист истиче да би решавање спора око статуса Косова могло стабилизовати цео регион западног Балкана и окренути га ка Европској унији.

„Упркос ситуацији у САД и ширењу вируса корона, Трамп се нада да ће осигурати дугорочни одрживи формални мировни уговор у региону који је био жариште супарничких сила, како би побољшао свој спољнополитички кредибилитет. Али ново отварање разговора између Косова и суседне Србије, руског савезника, који подржавају САД, већ изазива контроверзу у Европи, где дипломате сматрају да би се Европска унија могла сместити у проблем“, наведено је у тексту, преноси портал Б92.

Србија и тзв. Косово потврдили су да су добили позив за састанак у Белој кући 27. јуна.

Трамп се лично заинтересовао за то питање прошле године, пише лист и додаје да званичници америчке администрације сматрају да би решавање дугогодишњег спора значило Трампу уочи избора, будући да су разговори са Северном Корејом и притисак на Иран до сада дали ограничене резултате.

Успешан исход проширио би утицај САД на Балкану, где се Кина и Русија агресивно такмиче за утицај, посебно од почетка пандемије, оцењује амерички лист.

Специјални изасланик председника САД Ричард Гренел објавио је на Твитеру да постоје услови да се представници Београда и Приштине састану 27. јуна у Белој кући.

Он је, како наводи, добио уверења од влада у Београду и Приштини да ће привремено зауставити кампању повлачења признања, односно захтева за чланство у међународним организацијама, како би се 27. јуна састали у Белој кући.

​„Сјајне вести! Добио сам уверавања од влада Косова и Србије да ће привремено зауставити кампање повлачења признања и захтеве за чланство у међународним организацијама како би се сусрели у Вашингтону, у Белој кући 27. јуна и расправљали о дијалогу“, навео је Ричард Гренел.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала