Цијела опозиција одбила Милов позив на разговоре — неће да учествују у симулацији

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић позвао је на данашње консултације у вили „Горица” представнике свих парламентарних политичких партија поводом датума одржавања редовних парламентарних избора у Црној Гори . Међутим, ниједна опозициона политичка партија се није одазвала.

Ђукановић ће тако, пошто угости лидере партија својих коалиционих партнера из власти — социјалдемократа Ивана Брајовића, Бошњачке странке Рафета Хусовића, Либералне партије Андрију Поповића и Хрватске грађанске иницијативе Адријана Вуксановића, као и представнике албанских партија, наредних дана расписати изборе, чији су највјероватнији термини последња седмица августа (23. или 30. август) или прва септембра (6. септембар).

Нико из опозиције неће бити на Миловом састанку

Да на састанку неће присуствовати нико из опозиције, постало је извјесно када је своје учешће отказала и Социјалдемократска партија (СДП) Ранка Кривокапића. Разлози за неучешће опозиције су бројни, а углавном се своде на огромно неповјерење у односу на власт, као и чињеницу да многи сматрају да немају о чему да разговарају, јер је датум избора већ унапријед одређен.

Да овакво размишљање влада у готово комплетној опозицији, за Спутњик је кратко потврдио и портпарол Нове српске демократије (НСД) Марко Ковачевић, која је једна од чланица Демократског фронта.

„Сви су свјесни да је Ђукановић одавно изгубио сваку врсту легитимитета и да је одлуку о одржавању избора донио на партијским органима ДПС-а, па је логично да свако нормалан одбије учешће у симулацији договора и демократије. Политичка личност Мила Ђукановића се полако гаси и на његове позиве неће бити одговора ни од опозиционих политичких странка, али, што је посебно важно, ни од највећег броја бирача којима се буде обраћао са жељом да добије гласове за ДПС“, децидан је Ковачевић.

До краја јуна се распушта парламент?

У међувремену, црногорски медији такође спекулишу да би до краја јуна могла бити распуштена и Скупштина Црне Горе, како би се опозиција онемогућила да води кампању користећи директне ТВ преносе парламентарних засиједања. Устав прописује да се Скупштина распушта у случају ванредних избора, а већ сјутрадан предсједник расписује изборе.

Подсјетимо, прије парламентарних избора, Црну Гору највјероватније очекују локални избори у Тивту, коју су били предвиђени за април, али су одложени због епидемије. Тиватске изборе Ђукановић ће највјероватније заказати за средину августа, како би ДПС на „крилима“ те побједе планирао кампању за парламентарне, а затим и локалне изборе у више црногорских општина — Будви, Котору, Гусињу и Андријевици.

Крајњи рок — 18. октобар

Од дана расписивања до одржавања избора, како је прописано Законом о избору посланика и одборника Црне Горе, не може протећи мање од 60, нити више од 100 дана, а крајњи рок за одржавање избора је 18. октобар.

Како је раније извијестио државни лист „Побједа“ позивајући се на извор из самог врха власти, избори у Црној Гори ће бити одржани најкасније у првој седмици септембра, јер нову владу очекује велики посао око државних финансија, чија стабилност је угрожена због пандемије вируса корона, као и због чињенице да се у јавној администрацији морају извршити резови, те битне интервенције у структурама државних предузећа, које укључују и докапитализације, како би се угрожене државне финансије ,,препаковале“ најкасније до краја октобра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала