Орбан: Србија је потребнија Европској унији, него ЕУ Србији

© AP Photo / Geoffroy van der HasseltВиктор Орбан
Виктор Орбан - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Убеђен сам да је Европској унији потребнија Србија, него што је Србији потребно чланство у Европској унији, која без Србије није целовита, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

„Србија је кључна држава, ЕУ није целовита без Србије и мој став је да ће ово отварање граница које смо показали из правца Европске уније према Србији допринети што бржој интеграцији Србије у Европској унији“, рекао је Орбан у интервјуу за Радио-телевизију Панон, преноси Танјуг.

Он је истакао и „да је недвосмислено да без Србије нема гаранција за безбедност Европе“.

Подсетио је да су у протекле четири године српско-мађарски односи подигнути на тако висок ниво на којем се данас налазе.

Између два народа, рекао је Орбан, постоји бурна историја и зато је било потребно да се уложи напор да се изгради неопходно поверење и пријатељство.

„У Србији су сада на власти они који то осећају. Због тога је наш интерес да у Србији на власти увек буду наши пријатељи и могући савезници са којима можемо да градимо заједничку будућност. То није увек тако било, нити ће увек бити. Треба поштовати ту изузетну могућност да су сада управо такви људи у влади и у власти у Београду", казао је он.

Потребна стабилна Влада Србије, која разуме Мађаре

Због тога је, додао је Орбан, у интересу Мађарске да Србија има стабилну, уравнотежену и снажну владу, са људима који разумеју Мађаре и знају да Срби заједно са Мађарима желе да створе себи бољу будућност.

„Истовремено и да код нас овде на власти буду они који знају да ако желимо лепшу будућност за Мађаре, можемо је створити заједно са Србима“, нагласио је Орбан

Виктор Орбан је истакао и важност привредне сарадње Србије и Мађарске. Он сматра да Војводина има велики потенцијал за квалитетан живот и Срба и Мађара.

„Има могућности за то да се добри односи који су изграђени у политици, створе што више предности и за Србе и за Мађаре. Важно је да се ми овде у Пешти, не усредсредимо само на Војводину, већ и на читаву Србију. Морамо да имамо у виду и српску владу и мађарски капитал не сме да се заустави само у Војводини, него да покуша на територији читаве Србије да створи што више мешовитих предузећа“, истакао је Орбан.

„Председник Вучић, који има велике заслуге у квалитету садашњих контаката увек каже да треба ићи и даље од Војводине“, рекао је Орбан.

Премијер Мађарске посебну пажњу у разговору посветио је и предстојећим изборима у Војводини, посебно позивајући мађарско бирачко тело да искористи своје бирачко право и гласа за своје кандидате.

Мађарска је и овог пута подржала Савез војвођанских Мађара, али и њеног лидера Иштвана Пастора.

„Озбиљно политичко искуство, прошлост, референце, руководство у Војводини има само СВМ који је способан да у најширем могућем кругу окупи Мађаре, а ми из Будимпеште увек треба да подржавамо мађарско јединство“, каже Виктор Орбан.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала