Порука Северне Кореје: Спремни смо на преговоре са Вашингтоном, али и на конфронтацију са Сеулом

© REUTERS / Kim Hong-JiПротести у Јужној Кореји чија је мета севернокорејски лидер Ким Џонг Ун
Протести у Јужној Кореји чија је мета севернокорејски лидер Ким Џонг Ун - Sputnik Србија
Пратите нас
Северна Кореја је решила да изврши притисак на Јужну Кореју, сматрајући је лакшим и осетљивијим циљем, како би послала сигнал Вашингтону да су спремни за преговоре са САД, али и за конфронтацију са Јужном Корејом. Зато је слање севернокорејских трупа у демилитаризовану зону могућ следећи корак.

Овако новинар и дугогодишњи спољнополитички уредник у Тањугу, Борислав Коркоделовић, тумачи то што је Северна Кореја, испровоцирана тиме што активисти из Јужне Кореје балонима са хелијумом шаљу пропагандне летке на Север, дигла у ваздух канцеларију за везу са Јужном Корејом у пограничном граду Кесонгу.

Међутим, како каже, проблем балона напуњених хелијумом, које Пјонгјанг види као кршење споразума шефова двеју Кореја о престанку непријатељских аката, само су мањи део незадовољства севернокорејског режима.

Северна Кореја спремна на преговоре са Вашингтоном

Према његовим речима, практично већ годину и по дана, од самита председника двеју Кореја, власти у Пјонгјангу не виде никакав опипљив напредак у билатералним односима са Јужном Корејом. Исто важи, напомиње Коркоделовић, и за односе Вашингтона и Пјонгјанга.

„Санкције Северној Кореји остају, економска ситуација се недовољно брзо опоравља, а сада је та земља погођена и пандемијом коронавируса. Тако да је укупна ситуација веома неповољна за севернокорејски режим и они сматрају да Јужна Кореја, а нарочито Сједињене Америчке Државе играју на фактор времена, мислећи да ће ситуација у Северној Кореји бити све гора, што може да ради у корист снага које не скривају да желе промену тамношњег режима“, објашњава Коркоделовић.

И Василиј Кашин из Центра за европске и међународне студије Високе школе економије сматра да ескалацију на граници две Кореје треба посматрати у ширем међународном контексту.

Северна Кореја предузима различите политичке кораке који треба да покажу озбиљност њених намера и разочарање у претходни преговарачки процес са САД. Већ дуже време, од јесени, преговарачки процес са Вашингтоном је запао у ћорсокак, а Американци нису спремни на уступке које Пјонгјанг сматра логичним, па последњи догађаји показују да је Северна Кореја спремна да иде у правцу демонтаже свега што је постигнуто током 18 година, када су две стране успеле да смање напетост на Корејском полуострву“, сматра Кашин.

Могућа даља конфронтација са Сеулом

Упитан да ли се може очекивати даља ескалација тензија између Северне и Јужне Кореје, Борислав Коркоделовић каже да је то могуће, нарочито ако Сеул не предузме хитне и одлучне мере за заустављање кампање балонима који често носе врло увредљиве поруке на рачун режима у Пјонгјангу.

„Погоршавање односа две Кореје вероватно ће потрајати неко време, докле год неки смислени одговори који би задовољили режим Ким Џонг Уна не буду послати из Сеула, али и из Вашингтона. И док су такви одговори из Јужне Кореје вероватнији и могу се очекивати у нешто скоријем року, САД су преокупиране коронавирусом, предизборном кампањом и све горим односима са Кином. Зато не знам колико ће времена, нерава и инспирације имати председник Трамп да се посвети односима са тако тешким ривалом као што је Северна Кореја“, каже Коркоделовић.  

Позитивне су, како каже, најновије иницијативе из јужнокорејске Демократске странке које говоре да ће та парламентарна група предложити скупштини да под хитно донесе закон о забрани коришћења таквих пропагандних средстава. Са друге стране, напомиње, сестра Ким Џонг Уна, Ким Јо Џонг, говорила је о томе да би следећи кораци Пјонгјанга могли бити улазак севернокорејских трупа у демилитаризовану зону.

Положај сестре севернокорејског лидера, указује Коркоделовић, коју многи виде као број два у режиму у Пјонгјангу, даје додатни елемент неизвесности у целој овој ситуацији.

„Поставља се питање шта се догађа са Ким Џонг Уном кога већ дуго нема на јавној сцени, а који је тако млад, на неки начин, већ сада одредио свог наследника у лику своју сестре“, каже Коркоделовић.

Сеул игра на карту Вашингтона

Јевгениј Ким са Института за Далеки исток Руске академије наука пак верује да неће доћи до већих потреса на Корејском полуострву. Он је мишљења да Северна Кореја само показује да ако нешто каже - то и уради, за разлику од Јужне Кореје која, без обзира на неке уступке, ипак наставља са ратоборним потезима.

„Рецимо, шаље суседима пропагандне материјале критикујући највише руководство Северне Кореје. Пјонгјанг нервирају и акције севернокорејских бегунаца који настављају агитацију вређајући Ким Џонг Уна. У Сеулу се правдају да су знатно смањили интензитет таквих мера, али Пјонгјанг сматра да се Јужна Кореја и даље односи према Северу као према непријатељу. Уз то, Пјонгјанг стално позива САД да престану да се мешају у односе унутар корејске нације, док Сеул упорно игра управо на карту Вашингтона. Све у свему, постаје јасна логика Северне Кореје коју нервира што јужњаци никако да реално пређу на нормализацију односа“, уверен је Ким.

Након инцидента на граници председник Јужне Кореје Мун Џае Ин сазвао је хитан састанак највиших безбедносних званичника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала