Сервер: Трамп и Гренел немају шта да понуде, Београд и Приштина боље да сачекају Бајдена

© AP Photo / Darko VojinovicРичард Гренел
Ричард Гренел - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички експерт за балканска питања Данијел Сервер у тексту у часопису „Писфер“ сумња у успех Гренелове иницијативе.

Сервер је у тексту у часопису „Писфер“ тако прокоментарисао најаву Ричарда Гренела о наставку дијалога Приштине и Београда 27. јуна у Белој кући. Како преноси Коха, он сумња у успех Гренелове иницијативе и навија за то да се сачека да се у Белу кућу усели Бајден.

Према Серверовим речима, ако Гренел остане веран економским мерама које су корисне за обе стране подједнако, онда је то у реду. Међутим, како наводи, највероватнији сценарио је „само неуспех јер ни Трамп ни Гренел немају дипломатски кредибилитет и оштроумност“.

„Прошла је дуга година у САД, а Трамп је у тешкој ситуацији, косовска политика је у хаосу, тешко је видети да ће ово донети стварни договор. Претпостављам да он говори о споразумима о кључним политичким питањима као што су признавање, размена амбасадора, чланство у Уједињеним нацијама. И, наравно, разграничење, нови премијер Косова искључио је питање граница, али председник Вучић још није“, каже Сервер.

Сервер додаје да су обустава српске кампање за повлачење признање и обустава тражења чланства Косова у међународним организацијама до 27. јуна у реду.

„Али оно што је приметно је недостатак европске улоге. Ово пре свега гарантује неуспех, јер Косово и Србија желе добре резултате са Европом. Гренел има грозне односе са Европљанима уопште и посебно са Немачком. Американци немају шта да понуде, осим церемоније у врту ружа усред пандемије с пропалим и непопуларним председником“, рекао је Сервер.

Према његовим речима, било би боље да се сачекају избори у САД, ако победи Бајден.

„И Приштина и Београд требало би да размотре да ли је боље сачекати Бајдена, чије шансе изгледају добро, укључујући и у одлучујућим државама. Церемонија у Белој кући изгледала би много боље након 4-5 месеци“, каже Сервер.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала