Столтенберг: Америка није донела коначну одлуку о повлачењу из Немачке

© AFP 2023 / Denis Lovrovic Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија
Пратите нас
Указујући на то да неће бити брзог повлачења америчких трупа из Немачке, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг данас је у Бриселу изјавио да Вашингтон још није донео коначну одлуку о томе када и на који начин би до тога могло доћи.

Амерички председник Доналд Трамп, који је претходно Немачку оптужио да у недовљној мери сноси трошкове сопствене одбране, најавио је да ће број америчких војника у Немачкој бити смањен са 34.500 на 25.000, што су, како наводи АП, и неки представници његове Републиканске партије критиковали као „поклон Русији“ и претњу по националну безбедност САД.

„САД су јасно дале на знање да коначна одлука о томе када и како ће се то догодити није донета“, рекао је новинарима Столтенберг, који је о овој теми већ разговарао са Трампом и из истог разлога је, како је додао, у контакту и са Берлином.

„Оно што је по мени важно је да одржимо уверљиво одвраћање и одбрану, као и да одржимо јаку повезаност између Северне Америке и Европе“, рекао је Столтенберг, нагласивши да је током протеклих година Вашингтон појачао своје војно присуство у Европи и да европске чланице НАТО-а сада више издвајају за одбрану, преноси Танјуг.

Америчка амбасадорка при НАТО Кеј Бејли Хачисон изјавила је да јој није познато да су у току припреме за евентуално повлачење америчких трупа из Немачке, наводи АП.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала