Украјина „предаје“ географију шпанским медијима: Траже да промене карту са Кримом

© Sputnik / Andrey IglovПолитичка карта Европе са Кримом као делом Русије
Политичка карта Европе са Кримом као делом Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасада Украјине у Мадриду обратила се шпанском Министарству спољних послова и локалној телевизијској и радио-компанији РТВЕ са захтевом да исправе карту на којој су Крим означили као територију Русије, саопштила је заменица министра спољних послова Украјине Емине Џепар.
„Министарство спољних послова Украјине наставља да ‘предаје’ географију страним медијима – овог пута шпанској телевизијској и радио-компанији РТВЕ која је објавила инфографику о ширењу ковида 19. Такве појаве су недопустиве“, написала је Џепар на Фејсбуку.

Украјинске дипломатске мисије у разним земљама су више пута изражавале незадовољство што је Крим на различитим картама означен као руска територија.

Крим је постао део Русије у марту 2014. године на референдуму одржаном после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља.

Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Руске власти су у више наврата изјављивале да су становници Крима на демократски начин, у потпуном складу са међународним правом и Повељом Уједињених нација, гласали за поновно уједињење са Русијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је „коначно затворено“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала