Дневник доктора Миодрага Лазића — сведочанство борбе за сваки живот

Пратите насTelegramOdyssey
Недавно преминули лекар Миодраг Лазић, директор Ургентног центра у Нишу, као хирург добровољац провео је четири године на ратишту деведесетих и сва дешавања, операције и емоције описао је у свом дневнику. Kњига „Дневник ратног хирурга“ изашла је 1996. године, а сада после његове смрти издавач је Министарство одбране.

Свој дневник доктор Лазић је посветио српском народу, храбрим борцима, пожртвованим сестрама у ратним болницама, али и својој деци, да би, како је записао, схватили зашто њихов отац није био са њима.

„Добила сам на стотине писама из Канаде, из Европе, из Амстердама од људи. Њихове личне приче, како им је спасио трогодишње дете, како је спасио мужа и како су они данас једна велика срећна породица захваљујући мом оцу. Надам се да однегде гледа и да се поноси“, рекла је Нина Вујовић, ћерка Миодрага Лазића.

Дневник ратног хирурга“ није само сведочанство борбе за сваки живот, већ и историјско сведочанство, стоји у поговору овог издања.

„Преко 3.500 операција је описано у том дневнику, много драматичних догађаја, геополитичких података, приватних личних података, једноставно књига која заслужује да буде прочитана и која ће у правом светлу показати да је др Лазић оставио свом српском народу једну књигу дубоке оданости“, казао је др Горан Максимовић, аутор поговора, пренео је РТС.

Медија центар Одбрана објавио је књигу у едицији „Ратник“.

„Др Лазић је био један од њих, један од најбољих, један од најхрабријих један од оних за које пожелите да сте га познавали када слушате од људи који су живот провели са њим“, навео је Александар Вулин, министар одбране.

Од доктора Лазе, који је од последица вируса корона преминуо 14. априла, и данас се са великим пијететом опраштају многи а у његовом Нишу покренута је иницијатива да Ургентни центар понесе његово име.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала