Правни савет МЦП: Противзаконито кршење права на слободу окупљања

© Фото : Митрополија црногорско-приморскаЛитија у којој су учествовале хиљаде Барана
Литија у којој су учествовале хиљаде Барана - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Правни савет Митрополије црногорско-приморске саопштио је данас да Министарство здравља Црне Горе својом Наредбом драстично крши Уставом и законом загарантовано право грађана на слободу окупљања.

„Евидентно је да се то чини искључиво ради спречавања грађана и православних верника да на мирним и достојанственим литијама исказују свој протест против дискриминаторних и неуставних одредби Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница“.

У саопштењу објављеном на сајту Митрополије црногорско-приморске се подсећа да је Министарство здравља прво донело Наредбу о проглашавању престанка заразне болести Ковид-19, али је потом на, како се наводи, апсурдан начин прописала максималан број од 200 присутних лица на јавним окупљањима.

На тај начин је, како се истиче, и даље остала на снази забрана окупљања свим осталим грађанима Црне Горе, чиме су драстично повређена њихова права.

Митрополит Амфилохије предводи литију у Подгорици - Sputnik Србија
Амфилохије: Од сада ћу литије пријављивати ја, нека хапсе мене

Министарство здравља директно крши Закон о заштити становништва од заразних болести на који се позивало приликом доношења и измена дискриминаторне Наредбе за предузимање привремених мера за спречавање преношења новог вируса корона од 1. јуна 2020. године“, каже се у саопштењу.

Како се напомиње, Министарство, по Закону о заштити становништва од заразних болести, има овлашћење да, у случају ванредне ситуације, у потпуности забрани сва јавна окупљања, али не и верске обреде.

„То је оно и учинило Наредбом од 13. марта 2020. године. Међутим, када је режим одлучио да, након три месеца, ублажи бројне забране из Наредбе, Министарство здравља је прекорачило своја законска овлашћења и из политичких разлога је суштински задржало на снази забрану јавних окупљања тако што је само најмањем броју лица (200 грађана) признало уставно и законско право на слободу окупљања“.

Министарство здравља нема право да подзаконским актима проширује и мења законске норме, указује правни савет Митрополије.

Биће кривичног дела „непоступањe по здравственим прописама за сузбијање заразних болести“ из члана 287 Кривичног законика, конкретизовано је и коначно одређено одредбом из Закона о заштити становништва од заразних болести, додаје се у саопштењу.

Како се напомиње, у члановима 54 и 55 Закона прецизно је прописано да поједина права и активности могу бити „забрањене или ограничене“ док „окупљање на јавним местима“ може бити забрањено за сва лица, али не и дозвољено само за 200 грађана.

Митрополит Амфилохије предводи литију у Подгорици - Sputnik Србија
Управа полиције: Биће поднете кривичне пријаве због литија

„У оваквим ситуацијама, јавних окупљања у време заразе или има или нема, а никако није дозвољено да их мало има, а мало више да их нема. Ово увиђа не само стручна него и најшира јавност, јер је здравом разуму необјашњиво и у демократском друштву неприхватљиво да је проглашен крај епидемије, а да неуставне забране јавних окупљања важе само због литија“, истиче се у саопштењу.

Правни савет Митрополије указује да је „добро позната обавеза државних органа да свако ограничење основних људских права и слобода мора бити стриктно прописано и уско тумачено“.

У члану 24 Устава Црне Горе је прописано да се загарантована људска права и слободе могу ограничити „само законом“, а не никаквим наредбама министарства и да се ограничења „не смеју уводити у друге сврхе осим оних ради којих су прописана“.

Подсећа се и на одредбу из члана 10 Устава Црне Горе којом је прописано да је „у Црној Гори слободно све што Уставом и законом није забрањено“ и да је „свако обавезан да се придржава Устава и закона“.

Митрополија црногорско-приморска СПЦ. - Sputnik Србија
Митрополија: Настављен прогон свештеника
„Уставом нису забрањене литије, а законом нису ограничене, јер су то мирна и достојанствена јавна окупљања грађана. Из тих разлога је незаконита и у правном систему је неважећа наредба Министарства здравља којом су, на непосредно дискриминаторан начин и у политичке сврхе, јавна окупљена дозвољена за само 200 грађана“, наводи правни савет Митрополије.

„Из напред наведеног је јасно да ће Управа полиције прекршити Устав Црне Горе, Закон о јавним окупљањима и јавним приредбама, Закон о јавном реду и миру и Закон о безбедности саобраћаја уколико због ове неуставне и противзаконите Наредбе Министарства здравља не буде ‘обезбеђивала’ мирне литије у црногорским градовима на исти начин као што је то и пре епидемије чинила. Управа полиције и Државно тужилаштво, након установљене судске праксе претходних дана, немају право да приводе и притварају свештенике због организовања литија као мирних јавних окупљања у складу са Уставом и законима Црне Горе“, закључује се у саопштењу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала