Прекорачена полицијска овлашћења у Будви

© Фото : Фејсбук, скриншотБруталност полиције испред СО Будва
Бруталност полиције испред СО Будва - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Савет за грађанску контролу рада полиције одржао је у Центру безбедности Будва ванредну седницу на којој је констатовано да није реализована препорука идентификације припадника полиције, да су службеници Центра безбедности Бар прекорачили полицијска овлашћења.

Изражена је и забринутост због тога што су припадници Комуналне полиције и Службе заштите и спашавања у Будви спречавали колеге из полиције да обављају радне задатке.

Савет је, како су саопштили, у присуству полицијских старешина пажљиво размотрио више појединачних ситуација и анализирао доступне видео записе и фотографије.

„Полицијски службеници ЦБ Бар С. К. и А. Х. су прекорачили овлашћења према грађанину М. М. Употреба физичке снаге и конкретног захвата требала је да престане чим је престао отпор особе према којој је употребљен. Примена конкретног захвата у пределу леђа и врата грађанина М. М. била је без основа. Савет оцењује да се употреба тог захвата треба ограничити“, наведено је у саопштењу, преноси РТЦГ.

Информисани су да су припадници будванске Комуналне полиције, Комуналне инспекције и Службе заштите и спашавања активно пружали отпор и опструирали рад полицијских службеника.

Хапшење у СО Будва - Sputnik Србија
Ногом за врат! Црногорска полиција примењује амерички рецепт /фото/

„Савет је забринут због тог сазнања и оцењује друштвено неприхватљивим па и опасним ситуације могуће међусобне конфронтације и конфликта особа са јавним овлашћењима“, казали су из овог тела.

Посебно ће, како је најављено, размотрити предузимање мера од полицијских службеника поводом захтева Министарства јавне управе код обезбеђења несметаног обављања инспекцијског надзора.

„Није реализована ранија препорука о обавезној идентификацији свих полицијских службеника. Иако није била упитна идентификација поступајућих полицијских службеника (што потврђује службена документација, патролни листови и препозната одговорност непосредних старешине који руководи извршавањем конкретних задатака) Савет је оценио да у конкретној ситуацији поједини припадници интервентне групе ЦБ Херцег Нови и ЦБ Будва са заштитном опремом нису имали јасне и видљиве ознаке“, пише у саопштењу.

Примена прописа који регулишу идентификацију полицијских службеника је недоследна и касни и Савет позива министра унутрашњих послова и директора Управе полиције да се то питање без одлагања реши јер у интересу јавности и кредибилитета полиције.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала