Русија рачуна на подршку Немачке „Северном току 2“, чак и у условима невиђеног притиска САД

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаКомпресорска станица "Портоваја" гасовода "Северни ток"
Компресорска станица Портоваја гасовода Северни ток - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва рачуна на то да ће Немачка подржати пројекат изградње гасовода „Северни ток 2“, чак и у условима невиђеног притиска Америке, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Рачунамо на даљу подршку пројекта од стране немачке владе. Полазимо од претпоставке да ће сви учесници у пројекту моћи у потпуности да испуне своје уговорне обавезе, а да ће све државе, заинтересоване за нови гасовод, показати политичку вољу неопходну за реализацију те стратешки важне иницијативе за поуздано снабдевање уједињене Европе енергентима“, истакла је Захарова.

Према њеним речима, тренутна ситуација је озбиљан изазов за ЕУ, између осталог и са становишта безбедности њеног тржишта за стране инвестиције.

„Агресивни притисак који Вашингтон врши на своје европске савезнике, првенствено на Немачку, у циљу прекида изградње гасовода ‘Северни ток 2’ је невиђена појава за трансатлантске односе. Санкције, о којима је било говора у америчком Конгресу, имају за циљ да нанесу директан ударац немачкој економији“, објаснила је портпаролка.

Притом, Захарова је истакла да је одговор на санкције суверена одлука Берлина и земаља Европске уније.

Раније је шеф комитета за енергетику немачког Бундестага Клаус Ернст предложио да Берлин уведе санкције против америчких сенатора који су иницирали нови сет санкција против гасовода „Северни ток 2“.
Иначе, нови амерички закон о санкцијама „Северном току 2“ предвиђа казне не само за компаније које стављају на употребу бродове за полагање цеви, већ и за компаније чији се бродови баве другим активностима везаним за гасовод.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала