Војска Србије представила ново оклопно возило /фото/

© Фото : Darimir Banda/Министарство одбране СрбијеОклопно борбено возило М-20 МРАП 6x6
Оклопно борбено возило М-20 МРАП 6x6 - Sputnik Србија
Пратите нас
Војска Србије представила је данас, у погону крагујевачке Заставе ТЕРВО, карактеристике и могућности новог домаћег оклопног борбеног возила М-20 МРАП 6x6 отпорног на мине.

Реч је о возилу чија је намена безбедно превожење јединица и које поседује висок ниво балистичке и противминске заштите. Уз то, могућност отварања ватре из возила сврстава га у ранг најбољих светских решења у тој категорији, саопштено је из Министарства одбране.

Министар Александар Вулин, након презентације возила, истакао је да је средњорочни циљ наше војске да се ниједан наш војник више не превози у камиону под церадом.

© Фото : Darimir Banda/Министарство одбране СрбијеОклопно борбено возило М-20 МРАП 6x6
Војска Србије представила ново оклопно возило /фото/ - Sputnik Србија
Оклопно борбено возило М-20 МРАП 6x6

„За нас је огроман искорак да имамо ново возило, које је у стању да безбедно, сигурно и брзо превезе наше јединице и да их притом заштити од дејстава различитог стрељачког пешадијског наоружања, али и различитих мина. Мало је земаља у свету које су у стању да направе овакво возило, има их десетак. Ми смо се данас учланили у тај клуб високо-технолошко развијених нација и посебно сам поносан што је ово продукт наше памети, наших инжењера. Ово је ФАП-ова платформа, а све што је на њој произведено је у нашој земљи и знањем наших инжењера“, рекао је Вулин.

Према његовим речима, за војску је велика ствар када је у стању да се опрема и наоружава из домаћих средстава, од домаћег знања и памети.

Помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић истакао је да возило М-20 6x6 представља кључни фактор за обезбеђење заштићене мобилности пешадије Војске Србије, за који је предвиђено да се оствари кроз две фамилије борбених оклопних возила точкаша домаће производње. Прва фамилија је већ позната, то су „Лазар“ и „Милош“.

© Фото : Darimir Banda/Министарство одбране СрбијеВојник у оклопном борбеном возилу М-20 МРАП 6x6
Војска Србије представила ново оклопно возило /фото/ - Sputnik Србија
Војник у оклопном борбеном возилу М-20 МРАП 6x6

„Возило има карактеристике модуларности које ће омогућити да се преради у различите намене, за превоз тешког терета, рањених итд. Моћи ће да носи различите врсте наоружања, а са аспекта логистике битно је да су ово све компоненте које се у највећем броју производе у нашој земљи“ објашњава Милорадовић.

Према речима поручника Лазара Стојнића из Сектора за класично наоружање Војнотехничког института, који је руководилац пројекта на развоју овог возила, реч је о борбеном оклопном возилу 6X6 типа МРАП (Mine-Resistant Ambuch Protected) и направљено је на платформи шасије ФАП-а 2228 која се користи у нашем наоружању.

„На тој платформи направили смо једну оклопну варијанту која служи за превоз наших пешадијских јединица и истурање ради дејства у урбаној средини“, истакао је поручник Стојнић. Говорећи о нивоима заштите, уз основни ниво заштите, развијен је и додатни модуларни оклоп, који ће се, како је додао поручник Стојнић, користити у зависности од намене коју возило буде имало у Војсци Србије.

© Фото : Darimir Banda/Министарство одбране СрбијеУнутрашњост оклопног борбеног возила М-20 МРАП 6x6
Војска Србије представила ново оклопно возило /фото/ - Sputnik Србија
Унутрашњост оклопног борбеног возила М-20 МРАП 6x6

„Када је реч о борбеним карактеристикама овог возила, има турелу 12,7 мм и отворе на бочним странама и крову као пушкарнице за посаду које се налази унутра и које може да дејствује из унутрашњости возила“, нагласио је поручник Стојнић додајући да је реч о комплетно оклопљеном возилу које пружа заштиту посади и које са доње стране има противминску заштиту.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала