Авион из Србије слетео у Грчку, сви путници завршили у карантину

© AP Photo / Dimitri MessinisПутници на аеродрому у Атини, Грчка
Путници на аеродрому у Атини, Грчка - Sputnik Србија
Пратите нас
Сви путници који су авионом „Ер Србије“ данас стигли из Београда у Атину, тестирани су по слетању и послати у 24-часовни карантин, где ће сачекати резултате теста.

Ако буде позитивних на вирус корона, они ће морати да проведу 14 дана у изолацији, у некој врсти карантина — они који живе у Грчкој у својим домовима, а туристи у хотелима-болницама које су Грци раније припремили.

Ово је, иначе, стандардна процедура коју је пре неколико дана најавила Влада Грчке.

Плажа Епаноми у Солуну - Sputnik Србија
У Грчку и авионом? Србима дозвољен улазак у земљу било којим превозним средством

„На аеродрому у Атини за сада се примењује пракса да се сви путници тестирају, уз обавезу да буду у самоизолацији 24 сата док не приме резултат теста“, изјавио је раније данас на ТВ „Прва“ амбасадор Србије у Атини Душан Спасојевић.

Уколико се утврди да је неко од путника позитиван на вирус корона и остали који су били у авиону, могли би да заврше у карантину.

Такав је недавно био случај са путницима из Катара, преноси „Блиц“. Тада је утврђено да је 12 од 91 путника позитивно на вирус корона, а чак и они који су били негативни, смештени су у седмодневну изолацију.

Грчка Влада је, такође, све путнике који долазе у Атину према земљама поделила у две групе. Грађани Србије су сврстани у групу Б.

Које су земље у групи А, а које у групи Б

Сви путници који у Грчку буду стизали авионом, биће подељени у две „безбедносне групе“ — А и Б, а путнике из Б групе очекују тестирање, карантин у трајању од 24 сата, а ако неко буде позитиван на вирус корона, онда и двонедељна изолација.

У А групи су држављани Аустрије, Бугарске, Немачке, Данске, Швајцарске, Естоније, Ирске, Исланда, Хрватске, Кипра, Летоније, Лихтенштајна, Луксембурга, Малте, Норвешке, Тајланда, Мађарске и Пољске.

У групи Б су грађани Албаније, Белгије, Француске, Италије, Северне Македоније, Холандије, Португалије, Шпаније, Шведске, као и других земаља ван ЕУ, дакле и Србије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала