Бугарска и Русија формирале конзорцијум за изградњу нуклеарне електране „Белене“

© AP Photo / Valentina PetrovaБугарска нуклеарна електрана "Белене"
Бугарска нуклеарна електрана Белене - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарка енергетике Теменужка Петкова је изразила задовољство што је компанија „Росатом“ потписала споразум о сарадњи са „Фраматом САС“ и „ГЕ Стим Пауер“ у оквиру одабира стратешког инвеститора за пројекат нуклеарне електране „Белене“ у Бугарској, рекавши да је добар знак што се светски лидери у сфери нуклеарне енергије спајају у конзорцијум.
„Бугарски премијер (Бојко Борисов) је захваљујући својим напорима и репутацији заиста побудио поверење (компанија), а удружени напори три компаније и њихово заједничко учешће у пројекту изградње електране 'Белене' постало је могуће“, рекла је она на седници парламента.

Она је додала да је то „важан тренутак у датој процедури“ и да је добра вест што се „три од пет компанија обједињују у конзорцијум“, као и да без учешћа премијера Бугарска не би могла да се похвали таквим резултатом.

Новост о сарадњи „Росатома“ са страним партнерима је објавио и сам Борисов.

Како су пренели из „Росатома“, компаније ће удружити снаге како би учествовале у процедури одабира стратешког инвеститора за изградњу „Белене“. Уколико „Росатом“ изабере стратешког инвеститора пројекта на основу тендера, „Џенерал Електрик“ ће бити разматран као партнер за опремање за турбогенераторска постројења и машинске сале, а „Фраматом САС“ као кључни партнер за опремање аутоматизованог система за контролу технолошког процеса за бугарску нуклеарну станицу.

Процедура одабира стратешког инвеститора настављена је у мају 2019. године, а претходно је била одложена у априлу због вируса корона, о чему је Бугарска обавестила „Росатом“. Према речима министарке, у таквим условима учесници пројекта нису могли да дођу у Бугарску и да се упознају са неопходним „осетљивим“ информацијама, које се не могу послати путем интернета.

Укупно пет компанија учествује у ужем избору у конкурсу за одабир стратешког инвеститора: „Росатом“, француска компанија „Фраматом САС“, америчка „ГЕ Стим Пауер“, „Кинеска национална нуклеарна корпорација“ и „Корејска корпорација хидро и нуклеарне енергије“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала