Дачић: Ми бирамо ко ће нам бити пријатељ и с ким ћемо да сарађујемо

Поклон од министра Дачића – гитара
Поклон од министра Дачића – гитара - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је после сусрета са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом да је Србија та која бира ко ће јој бити пријатељ и с ким ће да сарађује.

На питање новинара, на заједничкој конференцији после састанка, да ли тај растући притисак на Србију, због Кине и Русије, може да доведе до промене спољне политике после избора, укључујући и НАТО, Дачић је нагласио:

„С ким ћемо ми да сарађујемо и ко ће нам бити пријатељ — то је нешто што ми бирамо. Нико то не може да нам намеће. Ми имамо добре политичке односе и са Русијом и са Кином, али сматрам да имамо знатно слабије економске односе од политичких и да наша сарадња треба да буде још већа. А много већу економску сарадњу са Кином и Русијом имају те западне земље које нас нападају због тога.“

Он је додао да Србија никада неће урадити ништа на штету својих пријатеља, јер ни наши пријатељи нису нити ће учинити нешто што је на нашу штету.

„А што се тиче НАТО-а, ми са њима имамо сарадњу кроз Партнерство за мир и друге програме, али питање чланства уопште није присутно у нашем јавном животу. Нико то ни не спомиње и сви то знају“, рекао је Дачић.

Упитан о примедбама западних званичника, међу њима наводно и шефа европске дипломатије Ђозепа Бореља, на рачун опредељења Србије да током пандемије вируса корона више сарађује са Кином и Русијом, него са ЕУ, Дачић каже:

„ЕУ је на почетку (пандемије) имала крајње проблематичан став по питању солидарности, прво међу чланицама Уније, а онда и према земљама изван Уније. Ми смо добили хуманитарну помоћ од Русије и Кине и на томе смо изузетно захвални. Од Кине смо добили прилику и да нешто купимо, мислим на респираторе. Знамо ко су наши пријатељи.“

Лавров: Бесплатна помоћ међу пријатељима је нормална ствар

На то се надовезао и руски министар, напоменувши да је и сам недавно разговарао са Борељом, те да он није имао никакве примедбе на рачун Русије и Кине када је реч о борби против вируса корона.

Он је додао да је и сам чуо примедбе о томе да је Русија искористила помоћ Србији и Италији током пандемије као пропаганду, да су то Потемкинова села и слично.

„Упозоравали су оне који су од нас тражили помоћ да Русија ништа не даје џабе. Али, ми имамо пословицу — свако прича о ономе што га боли. Ако неки западни аналитичари сматрају да неко некоме помаже и за то треба нешто да добије, онда значи, то су вредности у либералним круговима. У нашим круговима са Србијом и другим земљама који промовишу истинске хришћанске вредности, бесплатна помоћ је нормална ствар међу пријатељима“, рекао је Лавров.

Говорећи о посредничкој улози ЕУ у преговорима Београда и Приштине, Дачић је рекао да је Брисел, као гарант споразума, требало знатно више да се ангажује на питању његовог спровођења.

„Али, то је тактика спровођења једностраних потеза да би се заборавиле раније обавезе. Данас нико више не говори о ЗСО него о таксама, сад су сви задовољни укидањем такси, а нико не говори о ономе што је основа Бриселског споразума“, рекао је он.

На то је Лавров имао само један коментар:

„Појавио се добар неологизам — кредибилност.“

Дачић: Лавров, уз Путина, један од главних ослонаца за Србију

Шеф српске дипломатије рекао је да је његов колега из Русије, уз Путина, један од главних ослонаца за Србију.

„Србија је чврсто опредељена за даљи развој и продубљивање односа на бази стратешког партнерства. Задовољство је што ћемо, како је најављено у октобру, угостити Путина, када ће се десити важне ствари за Србију — од Храма Светог Саве до повратка странице Мирослављевог јеванђеља“, рекао је Дачић.

Дачић се захвалио Русији на доследној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и нашим напорима да питање Косова решимо мирним и дипломатским путем, путем дијалога, на бази компромиса, без фаворизовања неке од страна, нарочито када је речи о западним партнерима.

Русија је један од наших најзначајнијих економских партнера.

„Ово је сусрет пријатеља. Подржавамо позиције Русије и међусобно се подржавамо у међународној арени“, навео је Дачић, додајући да односи између двеју земаља никад нису били бољи у савременој историји.

Шеф руске дипломатије изјавио је да је потврђено подударање позиција по многим међународним питањима и нагласио да су обе земље за поштовање међународног права и институција УН и ОЕБС-а.

Резолуција СБ УН о Косову темељ решавања питања Косова

„Главну улогу у решавању питања Косова и даље има Резолуција СБ УН, која је у пуној мери очувала своју актуелност. Разговарали смо и о ситуацији у региону и подржали напоре Србије на изградњи конструктивних и добросуседских односа са свим земљама. Веома смо задовољни резултатима разговора у Београду“, рекао је Лавров и упутио Дачићу позив да посети Москву.

Он је додао и да су размотрени сви аспекти сарадње, да је констатовано да је економска сарадња добра, а да је раст робне размене 23 одсто.

„Видимо да се реализују велики стратешки пројекти, „НИС“ локомотива привреде Србије и једна од водећих компанија у региону. А ту су пројекти на којима ради „РЖД“, подсетио је Лавров и додао да су савремене технологије, такође, област са великом перспективом“, закључио је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала