Састанак руске и српске делегације у згради Председништва Србије - Sputnik Србија

Србија и Русија потписале споразум о борби против тероризма

Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров стигао је данас у Београд. Лавров је на београдски аеродром слетео око 11 часова, а дочекао га је српски колега Ивица Дачић. Спутњик посету Лаврова српској престоници прати из минута у минут.

Право са аеродрома Лавров је отишао на састанак са председником Србије Александром Вучићем, након чега су се двојица званичника обратила медијима. Вучић је на конференцији за новинаре рекао је да га је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на данашњем састанку упознао са забрињавајућим информацијама које се тичу различитих планова и идеја по питању решавања косовске кризе.

Вучић је истакао да је са Лаврово разменио мишења о читавом низу питања, а да је кључна тема била - односи две земље у међуанродним оквирима и подршка Русије интегритету Србије, као и ситуација на КиМ. Договорено да се Србија са Русијом консултује готово на дневном нивоу.

Кад је реч о косовском питању, Лавров је рекао да Русија полази од тога да ЕУ која има мандат посредника не сме да се изолује од својих обавеза и мора да их испуњава поштено и бори се за реализацију већ постигнутих решења, пре свега о ЗСО, који јеј сабориан од албанске стране.

Опширније о детаљима разговора Вучића и Лаврова читајте ОВДЕ.

После састанка са Вучићем, Лавров је разговарао са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

Руски министар спољних послова разговарао је и са патријархом Иринејем. Лавров је упозорио да су православне цркве широм света на удару, док је патријарх Иринеј навео да ће СПЦ тражити помоћ руског народа и Руске православне цркве у вези са очувањем Косова и Метохије у саставу Србије.

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
18:49 18.06.2020
18:24 18.06.2020

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић потписали су споразум о борби против тероризма.

Потписивање је одржано током посете шефа руске дипломатије Београду.

„Потписујемо важан споразум о сарадњи у борби против тероризма. Он ће пружити чврсту правну основу између наших служби, укључујући и о страним терористима који шире своју идеологију, између осталог и на Балкану“, рекао је Лавров након потписивања документа.

Према речима руског министра, овај документ ће консолидовати снажну сарадњу између релевантних служби Србије са Федералном службом безбедности Русије (ФСБ), Федералном службом за заштиту (ФСО) и Саветом безбедности Русије.

Како је истакао Стефановић, потписивање споразума представља важно поглавље у односима две земље.

„Документ ће олакшати брзу размену информација између Министарства унутрашњих послова Србије и других служби са руском владом. Он ће нам помоћи да осигурамо брзу и ефикасну заштиту интереса и Русије и Србије“, истакао је српски министар.

14:55 18.06.2020
Састанак министра Лаврова са патријархом Иринејом у Патријаршији - Sputnik Србија
Министар Сергеј Лавров у Патријаршији са патријархом Иринејем - Sputnik Србија
14:14 18.06.2020

14:02 18.06.2020

13:53 18.06.2020
Шеф српске дипломатије поклонио је министру Лаврову гитару - Sputnik Србија
Поклон од министра Дачића – гитара - Sputnik Србија
13:45 18.06.2020

Руски шеф дипломатије изјавио је на конференцији за медије после састанка са Дачићем да је потврђено подударање позиција по многим међународним питањима - обе земље су за поштовање међународног права и институција УН и ОЕБС-а.

„Главну улогу у решавању питања Косова и даље има Резолуција СБ УН. Веома смо задовољни резултатима разговора у Београду“, рекао је Лавров и упутио Дачићу позив да посети Москву.

Он је додао и да су размотррени сви аспекти сарадње, да је констатовано да је је економска сарадња добра, а да је раст робне размене 23 одсто.

„Видимо да се реализују велики стратешки пројекти, „НИС“ локомотива на том плану. А ту су пројекти на којима ради „РЖД“, подсетио је Лавров и додао да су савремене технологије, такође, област са великом перспективом.

13:38 18.06.2020

Шеф српске дипломатије рекао је да је његов колега из Русије, уз Путина, један од главних ослонаца за Србију.

„Србија је чврсто опредељена за даљи развој и продубљивање односа на бази стратешког партнерства. Задовољство је што ћемо, како је најављено у октобру, угостити Путина, када ће се десити важне ствари за Србију - од Храма Св. Саве до повратка странице М. Јеванђеља“, рекао је Дачић.

Преговори у Министарству спољних послова Србије - Sputnik Србија

Он се захвалио Русији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије као и проналажењу обострано прихватљивог решења за Косово, на бази компромиса, без фаворизовања страна.

Русија један од наших најзначајнијих економских партнера.

„Ово је сусрет пријатеља. Подржавамо позиције Русије и међусобно се подржавамо у међународној арени“, навео је Дачић, додајући да односи између двеју земаља никад нису били бољи у савременој историји.

13:34 18.06.2020

13:07 18.06.2020

12:43 18.06.2020

Лавров се зхавалио на топлом пријему, истакавши да се у Београду осећа као код куће.

„Задовољни смо нивоом сарадње, економски односи се развијају добро, високо смо оценили сарадњу на сузбијању вируса корона, такође смо говорили и о недопустивости ревизије историје“, рекао је Лавров, додајући да председника Србије очекује на Паради победе у Москви 24. јуна.

Он је навео да ће Русија подржати све иницијативе које могу да помогну Приштини и Београду да дођу до узајамно прихватљивог решења у складу са резолуцијом СБ УН која потврђује територјални интегритет Србије.

„ЕУ која има улогу посредника мора ту улогу да спроводи непристрасно и да инсистира на спровођењу договора о ЗСО“, рекао је Лавров.

Свако решење, према његовим речима, мора да буде потврђено у УН.

Заједничка конференција за новинаре у згради Председништва Србије - Sputnik Србија

„Подржаћемо свако решење које је прихватљиво за Србију“, навео је Лавров.

На питање да ли би Русија прихватила решење по коме би, хипотетички, Србија признала Косово у замену за добар финални пакет и чланство у ЕУ, Лавров је рекао да то није питање за њега, веЋ за српски народ и руководство.

„Ми знамо став српског руководства по том питању - да ће се водити искључиво националним интересима“, рекао је руски министар.

Вућић је додао:

Ако мислите да је могуће да признамо  косово, да буду део УН, а ми да не добијемо ништа, или да постанемо члан ЕИ, одговор знате - одговор је не.

12:29 18.06.2020

Подршка Русије интегритету Србије и очувању Косова и Метохије била је кључна тема сусрета председника Србије Александра Вучића и шефа дипломатије Русије сергеја Лаврова.

„Добили смо додатне информације од Лаврова у вези са решавањем питања Косова и Метохије које су ме још више забринуле. Очекује нас тежак период и још снажнији притисци“, поручио је Вучић после сурета. 

Председник Србије пренео је захвалност Лаврову јер Русија подржава Србију свуда у међународној арени. А затим се вратио на косовски процес:

Председник Србије Александар Вучић у згради Председништва - Sputnik Србија

„Мораћемо да будемо веома обазриви по питању сваке идеје која нам буде представљена. Договорили смо се да се консултујемо на дневном нивоу. Ако би било када, било где, дошло до неког решења, неопходно ће бити миљење Руске федерације“, рекао је Вучић.

Председник је закључио и да ће Србија умети да сачува своје интересе без обзира на цену коју ће морати да плати.

Он је подсетио да га за пар дана очекује разговор са Владимиром Путином, за наредних 4-5 дана разговори са највишим европским званичницима, а затим пут у Вашингтон на сусрет који организује Ричард Гренел.

12:25 18.06.2020

12:13 18.06.2020

11:54 18.06.2020
11:28 18.06.2020
Министар Руске Федерације Сергеј Лавров на састанку са председником Србије Александром Вучићем у згради Председништва - Sputnik Србија
Састанак руске и српске делегације у згради Председништва Србије - Sputnik Србија
11:16 18.06.2020

11:05 18.06.2020
Српски званичници дочекали су министра Сергеја Лаврова на београдском аеродрому „Никола Тесла“ - Sputnik Србија
Поздрављање министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова и министра Ивице Дачића  - Sputnik Србија
Долазак руског министра Сергеја Лаврова у Београд и дочек званичника на аеродрому - Sputnik Србија
10:51 18.06.2020
Aмбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко уручио микрофон министру Ивици Дачићу као поклон од Сергеја Лаврова - Sputnik Србија
10:50 18.06.2020

10:23 18.06.2020

Русија и Србија ће наставити да блиско сарађују у решавању косовског питања, поштујући Резолуцију СБ УН 1244, поручили су у заједничком ауторском тексту за "Курир" шефови дипломатија две земље, Сергеј Лавров и Ивица Дачић.

Приштине.

10:21 18.06.2020
10:20 18.06.2020
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала