Српски држављани могу у Грчку преко три прелаза из Бугарске

© Sputnik / Александар МилачићГранични прелаз
Гранични прелаз - Sputnik Србија
Пратите нас
Држављани Србије могу копненим путем да уђу у Грчку на три гранична прелаза на грчко-бугарској граници, међу којима је и прелаз Промахорас на који српски држављани већ улазе од вечери 15. јуна, каже амбасадор Србије у Атини Душан Спасојевић.

Он је у телефонском укључењу за ТВ Прва рекао да је за улазак српских држављана отворен и атински аеродром, а да још нису планирани летови за аеродром у Солуну.

Спасојевић каже да је могуће да на копненом улазу у Грчку, на грчко- бугарској граници, српски држављани буду подвргнути насумичним тестирањима на корона вирус, случајаним узорком тако да, објашњава, неће сви бити тестирани, него само поједини путници.

"Сви попуњавају образац у коме су обавезни да наведу адресу у Грчкој и након тестирања иду у самоизолацију када су већ ушли у Грчку. Свакако неће бити на граничном прелазу 24 сата", рекао је Спасојевић.

Како је навео, на аеродрому у Атини за сада се примењује пракса да се сви путници тестирају, уз обавезу да буду у самоизолацији 24 сата док не приме резултат теста.

Спасојевић је напоменуо да је Србија једина земља која није чланица ЕУ и Шенгенског споразума чији држављани могу да уђу у Грчку.

Подсетио је на договор званичника Србије, Грчке и Бугарске да се отворе границе између три земље, а да је у случају Србије и Грчке договор потврђен прошлог петка у Атини.

Амбасадор наводи да је Грчка одлучила да не отвара границе ни са једном другом земљом осим Бугарске и да грчке границе са Албанијом, Северном Македонијом и Турском остају затворене до даљег.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала