Све је спремно: Кадрови прве ноћне пробе параде на Црвеном тргу /видео/

© Sputnik / Александр Виљф / Уђи у базу фотографијаВојна парада на Црвеном тргу
Војна парада на Црвеном тргу - Sputnik Србија
Пратите нас
На Црвеном тргу одржана је прва заједничка проба параде Победе, која је посвећена 75. годишњици пораза фашизма. На калдрми најлепшег трга у Русији војници су се припремали за 24. јун, када ће бити одржана војна парада.

За војну параду је припремљена пешадијска колона, формирана од преко 40 парадних јединица, у чији састав улазе официри, наредници и војници формација, кадети универзитета, питомци Суворовског војног и Нахимовског училишта, кадетског корпуса и учесници Сверуског покрета „Јунармија“ и други. На проби параде на Црвеном тргу учестовале су јединице војног особља страних држава.

Како се очекује, на паради на Црвеном тргу ће учествовати више од 13 хиљада војника, 234 јединице савремене и историјске копнене војне технике, укључујући најновија борбена возила за подршку тенкова „Терминатор“, самоходне хаубице „Коалиција-СВ“ и „Мста-СМ“, тенкови Т-90М и „Армата“, противавионски ракетни комплекси „Бук-М3“, „Тор-М2“, С-400, као и 75 авиона и хеликоптера.

Гледаоци ће такође моћи да виде неке елементе историјске параде одржане 24. јуна 1945. године, те ће на пример бити изведен „Јубиларни марш за дочек црвеноармејаца“. Парадни оркестар представљаће 900 музичара.

На војним парадама на нивоу целе земље укупно ће учествовати 64 хиљаде војника, 2,4 хиљаде јединица гусеничне, аутомобилске и авијационе тенике, а такође и 20 бродова и подморница.

Друга проба параде Победе је заказана за 18. јун, а генерална проба биће одржана 20. јуна.

Председник Русије Владимир Путин раније  је саопштио да ће Парада победе, поводом 75. годишњице победе у Другом светском рату бити одржана 24. јуна. Парада, која се традиционално одржава 9. маја, одложена је, по одлуци председника, због пандемије вируса корона.

Због вируса корона Дан победе је 9. маја био обележен ваздушном парадом у Москви. Небо над Москвом испунило је 75 авиона и хеликоптера, који су летели у различитим формацијама, а посебно су биле приказане и специјалне акробације.

Војни оркестар на ноћној проби Параде победе у Јекатеринбургу - Sputnik Србија
Јекатеринбург на ногама пред параду: Свечани дефиле уз звуке оркестра ноћу /видео/

Подсетимо, свет у овој години обележава 75 година од победе у Другом светском рату.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала