ЕУ продужила економске санкције Русији на пола године

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаЗаставе ЕУ
Заставе ЕУ - Sputnik Србија
Пратите нас
Шефови држава и влада Европске уније током онлајн-самита донели су одлуку да продуже на пола године економске санкције против Русије, које истичу 31. јула, саопштила је шефица Европског већа Шарл Мишел на прес-конференцији након састанка.

 

„Канцеларка Немачке Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон обавестили су лидере о реализацији Минских споразума, те сада можемо прећи на процедуру продужавања санкција против Русије“, изјавила је Мишел.

Како се наводи, лидери земаља ЕУ су дошли до закључка да нема напретка у реализацији Минских споразума, због чега су одлучили да продуже санкције за шест месеци .

Москва је више пута одбацивала оптужбе западних земаља о мешању у унутрашње послове Украјине, рекавши да није страна у украјинском сукобу у Донбасу и субјекат Минског споразума.

Европска унија је 2014. године увела Русији санкције због догађаја у Украјини и уједињења Крима са Русијом. Ограничавајуће мере су више пута продужавали и ширили. Преговори о безвизном режиму су обустављени,  а уведена је забрана на улазак у ЕУ званичника из Русије,а њихова имовина је замрзнута. Уведене су ограничавајуће мере трговинског, финансијског и војног карактера. Као одговор на то, Русија је забранила увоз појединих прехрамбених производа из ЕУ.

Раније је Европска унија продужила на годину санкције Русији у оквиру политике непризнавања уједињења Крима са Русијом 2014. године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала