Манастир Високи Дечани на удару: Србија се жали Унеску

© Sputnik / Бранко МаксимовићЧетири пута нападан оружано, манастир Вискоки Дечани је најчешће нападан објекат, не само Српске Православне Цркве, већ хришћански,на територији Европе од Другог светског рата.
Четири пута нападан оружано, манастир Вискоки Дечани је најчешће нападан објекат, не само Српске Православне Цркве, већ хришћански,на територији Европе од Другог светског рата. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министар културе и информисања Владан Вукосављевић обратио се данас писмом највишим званичницима Унеска поводом незаконитих радова на путу у непосредној близини заштићене зоне манастира Високи Дечани.

Радови су недавно настављени упркос прекиду условљеном реакцијом међународне заједнице, укључујући и Унеска, саопштили су из Министарства.

У писму генералној директорки Одри Азуле, заменику директора за културу Ернесту Отонеу и директорки Унесковог Светског центра за наслеђе Мехтилд Реслер министар наводи да се пут гради у заштићеној зони манастира уписаног у Листу светске културне баштине, као и у Листу угрожене светске културне баштине, те се, како указује, додатно нарушава већ угрожена сигурност тог споменика српске културе из 14. века од непроцењивог значаја за светско културно наслеђе.

Градња ауто-пута - Sputnik Србија
Моћни клан отима имовину Дечана због ауто-пута — машине на корак од забрањене зоне

Пренамена локалног сеоског пута у дужини од 10 километара у прометан друмски пут проузроковаће драстично повећање саобраћаја, што подразумева повећање вибрација, загађења и буке, што ће додатно угрозити заштиту манастира, која се већ суочава са бројним проблемима, упозорио је министар.

„Познато је, што је и у ранијим обраћањима Министарства Унеску апострофирано, да је Европска унија финансирала изградњу друмског пута северно од Дечана у дужини од 17 километара, што, између осталог, говори у прилог чињеници да је изградња пута тик поред манастира уписаног у Листу светске културне баштине непотребан и штетан акт“, наводи се у писму.

Министар Вукосављевић на крају свог писма позива надлежне да реагују сходно наведеним чињеницама, а у складу са принципима заштите објекта културног наслеђа, који је део Унескове Листе угрожене светске културне баштине (2006), заснованим на међународним конвенцијама, а посебно на Конвенцији о заштити светске културне и природне баштине и другим релевантним препорукама.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала