Откривена листа грехова Доналда Трампа из пера Џона Болтона

© AP Photo / Paul SancyaДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
У Сједињеним Државама је објављена књига бившег америчког саветника за националну безбедност Џона Болтона, у којој бивши службеник баца светло на најконтроверзније и отворено срамотне странице биографије Доналда Трампа као председника.

Без обзира на то што ће књига бити пуштена у продају тек следеће недеље, амерички медији су је добили раније и објавили списак грехова америчког председника, који је саставио његов некада блиски сарадник.

„Руски председник Владимир Путин је током телефонског разговора у мају 2019. године упоредио венецуеланског лидера опозиције Хуана Гваида са Хилари Клинтон, демократским кандидатом за председника 2016. године. Болтон је ово сматрао ’величанственим примером пропаганде у совјетском стилу‘, осмишљеним да подржи венецуеланског лидера Николаса Мадура. Према Болтону, Путинови аргументи су скоро убедили Трампа“, оваква открића представљају амерички медији који су проучили књигу господина Болтона.

Председник САД Доналд Трамп - Sputnik Србија
Мемоари Џона Болтона: Трамп није био сигуран да ли је Финска део Русије

Комични греси Доналда Трампа

Бивши саветник за националну безбедност наводи листу комичних „грехова“ шефа државе. На пример, господин Трамп, према речима Болтона, није знао да Британија поседује нуклеарно оружје, па је на састанку са бившим премијером Терезом Меј изненађено упитао: „О, па и ви сте, значи, нуклеарна држава?“

„Сећа се да је Трамп, обраћајући се бившем шефу администрације Беле куће Џону Келију, питао да ли је Финска део Русије“, цитира лист „Вашингтон пост“.

Ово није једино помињање Русије и њеног председника. Џон Болтон, према ауторима „Вашингтон поста“, „приказује импулсивног, грубог председника који се стално супротставља америчкој политици спречавања руске агресије и санкционисања Путина због његовог опасног понашања“. Он такође описује последице самита у Хелсинкију 2018. године, на којем је Доналд Трамп рекао да по питању руског уплитања у америчке изборе више верује Путину него сопственој обавештајној служби.

„Тешко да су ово били нормални односи са Русијом. Изгледа да се Путин вероватно грохотом смејао, схватајући шта је успео да постигне у Хелсинкију“, истиче Болтон.

Сећајући се разговора Доналда Трампа и бившег министра одбране Џејмса Матиса, Џон Болтон истиче да је Трамп предложио да министар одбране препусти Русији борбу са терористичком јединицом Исламска држава, која је забрањена у Руској Федерацији.

Трампови и Обамини момци

Владимир Путин није једини лидер чије је односе са америчким председником описивао Џон Болтон. Он се присећа како је Доналд Трамп током преговора са Си Ђинпингом затражио од њега да пристане на куповину америчке соје, да би тиме стекао подршку пољопривредника и повећао шансе за победу на председничким изборима 2020. године.

Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп и саветник председника за националну безбедност Џон Болтон - Sputnik Србија
Трамп: Болтон ми се свети што сам га шутнуо као болесно штене

Генерално, господин Болтон истиче да је Доналд Трамп често покушавао да добије одобрење ауторитарних лидера, а ти лидери су „с радошћу користили америчког председника и покушавали да манипулишу њиме, играјући на његове фиксне идеје“. Један од примера је турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који је покушао да убеди Доналда Трампа у невиност једне од турских фирми, против које су амерички тужиоци водили истрагу.

„Трамп је рекао Ердогану да ће решити проблем, али је објаснио да тужиоци Јужног округа нису његови момци, већ Обамини, али проблем ће бити решен чим их замене његови момци“, пише господин Болтон, признајући да је био шокиран овим одговором.

Описана је и ситуација са Украјином: према речима Џона Болтона, Доналд Трамп није сакривао чињеницу да је замрзнуо помоћ Кијеву, захтевајући да украјинска страна започне истрагу против Џоа Бајдена и Хилари Клинтон, истакнутих личности Демократске странке. 

Међутим, вреди истаћи да председник то није крио: само је указивао да, са његове тачке гледишта, истрага о активностима Хантера Бајдена, сина Џоа Бајдена, одговара америчким интересима, а не његовим сопственим. Подсетимо да је због тога Представнички дом САД, који је под контролом демократа, покренуо импичмент против председника, који је био неуспешан захваљујући Сенату.

Председник Русије Владимир Путин и председник САД Доналд Трамп на самиту Г20 у Аргентини - Sputnik Србија
Песков о оптужбама Болтона: Не игра Трамп онако како Путин свира

Џон Болтон истиче — да се истраживачи нису фокусирали само на једну украјинску епизоду, имали би веће шансе да остваре свој циљ.

Сарадници се ругају Трампу

Све у свему, бивши саветник за националну безбедност описује непрестану свађу међу колегама који су се борили за место под сунцем и притом се смејали председнику иза леђа. Описујући састанак Доналда Трампа са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном 2018. године, Џон Болтон се сећа да му је током преговора државни секретар Мајк Помпео додао цедуљицу на којој је писало: „Ово је чиста будала“ — овако је шеф дипломатског одељења окарактерисао председника.

Што се тиче суштинског дела преговора, према речима Џона Болтона, Доналд Трамп није марио за њих. Наводно је желео да направи важан корак у односима са јавношћу, али га није интересовао садржај споразума о нуклеарном разоружању.

Амерички председник Доналд Трамп испред Беле куће - Sputnik Србија
Болтонови мемоари: Трамп је „гунђао“ због антируских санкција, желео је да их укину

„Брифинзи о националној безбедности су били бескорисни, јер сам већину времена морао слушати Трампа, а не оне који су одржавали брифинге“, истиче бивши саветник, признајући да је председник тако често говорио ствари које нису истините, да је морао посебно писати белешке у књизи поред његових фраза.

„Његов ум је архипелаг тачака (попут трансакција са некретнинама) и морали смо да дешифрујемо политички план или да га сами смислимо. То је имало и предности и мане“, као да је Џон Болтон сумирао морално стање председника.

Књига „Соба у којој се све догодило: мемоари Беле куће“ требало би да буде у продаји у Сједињеним Државама од уторка 23. јуна. Америчко Министарство правде је поднело тужбу против Џона Болтона, захтевајући да се одложи објављивање књиге, јер она садржи тајне податке, али тужиоци готово да немају шанси да достигну свој циљ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала