Решена тајна џиновског јајета нађеног на Антарктику /видео/

Пратите нас
Научници су открили тајну џиновског јајета нађеног на Антарктику, другог највећег икад забележеног. Јаје величине фудбалске лопте откривено је 2011. године на антарктичком Симур острву. Научници сада претпостављају да је јаје снело морско чудовиште које је живело пре 68 милиона година.

Највеће јаје са меком љуском на свету највероватније је припадало мосасаурусу, морском чудовишту које је живело у ери диносауруса, сматрају научници са Универзитета у Тексасу, који су објавили истраживање о томе у часопису „Нејчр“.

„Не постоји овакво јаје на свету, ни по величини ни по структури“, казала је Џулија Кларк, професор тог универзитета.

Фосил џиновског јајета нађен је 2011. године удаљен 200 метара од остатака мосасауруса дугог око 10 метара. Открили су га чилеански научници који су истраживали овај део Антарктика.

„Иако нисмо знали шта је то, његов чудан облик и величина су нас инспирисали да га понесемо и истражимо“, рекао је Давид Рубилар Роџерс, чилеански палеонтолог.

Колико је јаје било необично, говори и то што си га чилеански научници назвали „Ствар“, алудирајући на истоимени филм из 1982. године који се одвија на Антарктику.

Научници објашњавају да ово јаје не личи на јаја диносауруса, већ више на она која полажу гуштери или змије. Због тога сада и претпостављају да припада мосасаурусу, који је у истој природној грани као гуштери и змије.

Научницима је истраживање отежавало то што у јајету није било остатака младунца, али су их последња изучавања упутила на мосасауруса, поготово што нема сличних врста које би могле да положе толико јаје.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала