„Поклони“ од нациста: Како су Немци сејали смрт у Стаљинграду и после повлачења /фото/

© Sputnik / Георгий Зельма / Уђи у базу фотографијаСтаљинградска битка
Стаљинградска битка - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Повлачећи се после пораза у Бици за Стаљинград, нацисти су оставили велики број експлозивних направа „прерушених“ у свакодневне кућне предмете. Шоља која крије једну од тих немачких мина, чува се у Музеју савремене историје Русије.

Опасност од експлозија мина које су нацисти поставили приликом повлачења, постојала је на свим ослобођеним територијама.

„Приликом повлачења, немачке трупе су чиниле све да успоре наш контранапад. Густо су минирале путеве, постављале разна минска поља... На свом путу, нацисти су спаљивали села. Ако је негде и остало неколико колиба, оне су сигурно биле миниране“, написао је маршал Константин Рокосовски у својим мемоарима.

Нацисти су за собом остављали читава минска поља, неексплодиране бомбе и друге експлозивне направе. У одредима који су се бавили уклањањем мина, уз специјалне инжењерске и трофејне јединице и чланове Осоавијахима, били су и добровољци — радници, пољопривредници и студенти млађи од 16 година — и мушкарци и жене.

© Sputnik / Сергей Лоскутов / Уђи у базу фотографијаДеминери са дресираним псима на Паради победе на Црвеном тргу, 24. јуна 1945.
„Поклони“ од нациста: Како су Немци сејали смрт у Стаљинграду и после повлачења /фото/ - Sputnik Србија
Деминери са дресираним псима на Паради победе на Црвеном тргу, 24. јуна 1945.

Смртоносни „поклон“

Велики број мина остао је у Стаљинграду и после његовог ослобођења. Битка за тај град сматра се једном од најкрвавијих и најразорнијих битака Другог светског рата. Град је готово сравњен са земљом. Повлачећи се са положаја, Немци нису само закопавали нагазне мине у земљу, већ су их крили по кућама тако што су их маскирали шољама и другим ситним предметима.

© Sputnik / Яков Рюмкин / Уђи у базу фотографијаВелики број становника Стаљинграда био је принуђен да живи у ископинама прилагођеним за становање пошто су остали без крова над главом.
Велики број становника Стаљинграда био је принуђен да живи у ископинама прилагођеним за становање пошто су остали без крова над главом. - Sputnik Србија
1/3
Велики број становника Стаљинграда био је принуђен да живи у ископинама прилагођеним за становање пошто су остали без крова над главом.
© Sputnik / Яков Рюмкин / Уђи у базу фотографијаЦивили се враћају у Стаљинград након повлачења Немаца.
Цивили се враћају у Стаљинград након повлачења Немаца. - Sputnik Србија
2/3
Цивили се враћају у Стаљинград након повлачења Немаца.
© Sputnik / Яков Рюмкин / Уђи у базу фотографијаМноги становници Стаљинграда остали су без крова над главом.
Многи становници Стаљинграда остали су без крова над главом. - Sputnik Србија
3/3
Многи становници Стаљинграда остали су без крова над главом.
1/3
Велики број становника Стаљинграда био је принуђен да живи у ископинама прилагођеним за становање пошто су остали без крова над главом.
2/3
Цивили се враћају у Стаљинград након повлачења Немаца.
3/3
Многи становници Стаљинграда остали су без крова над главом.

Становници Стаљинграда би, не слутећи ништа, узимали корисне предмете — ипак су у тој ситуацији сви они били злата вредни — и скривена мина би експлодирала. Стотине житеља Стаљинграда изгубило је живот због тих замки. Некада су мине биле маскиране играчкама или кутијама чоколаде — тада су у експлозијама највише страдала деца.

Неколико месеци после битке, особље Музеја дошло је у Стаљинград. Прикупили су личне ствари војника који су бранили град, предмете повезане са његовом херојском одбраном и записивали су сведочења оних који су те борбе преживели.

© Фото : Музеј савремене историје РусијеШоља којом је „маскирана“ немачка мина у Стаљинграду, из 1943. године. Нацисти су за собом оставили велики број експлозивних направа које су маскирали уобичајеним кућним предметима који су били потребни становницима разрушеног Стаљинграда. Чува се као експонат у Музеју савремене историје Русије.
„Поклони“ од нациста: Како су Немци сејали смрт у Стаљинграду и после повлачења /фото/ - Sputnik Србија
Шоља којом је „маскирана“ немачка мина у Стаљинграду, из 1943. године. Нацисти су за собом оставили велики број експлозивних направа које су маскирали уобичајеним кућним предметима који су били потребни становницима разрушеног Стаљинграда. Чува се као експонат у Музеју савремене историје Русије.

Шоља из Стаљинграда данас се чува у Музеју савремене историје Русије у Москви, а посетиоци је могу видети у оквиру изложбе „Човек и рат. Неиспричана прича“, која је приређена поводом 75. годишњице победе и отворена је до новембра.

Подсетимо, свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском и Великом отаџбинском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Погледајте још:

► Појавила се руска порука „Проверено мин њет“ усред Београда ― град хитно реаговао

Градови рата — Стаљинград

► Чоколада — тајно оружје совјетске армије против нациста

► Рат дезинформацијама: Како је совјетски Смерш парализовао обавештајце Трећег рајха

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала