Књиге и филмови у пламену: Може ли Америка победити расизам цензуром?

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Да ли је политичка коректност оквир у којем треба да разумемо књижевна, филмска и друга уметничка дела? Да ли је савременим читаоцима, гледаоцима и љубитељима уметности потребно објашњавати историјски и друштвени контекст у којем су настале књиге, филмови и друга дела уметности?

На ова питања подстакла нас је вест о томе да је ХБО макс привремено повукла филмски класик „Прохујало с вихором“ са своје стриминг платформе, у светлу антирасних протеста који су се разбуктали широм Америке. О томе смо разговарали с професорком англистике Универзитета у Новом Саду Владиславом Гордић Петковић, професорком Београдског универзитета Радојком Вукчевић и филмским критичарем Мирољубом Стојановићем из Филмског центра Србије.

Голи оток као тамна мрља у историји бивше Југославије, комунизма, социјализма и владавине Јосипа Броза био је инспирација за сарајевског фотографа који живи у Паризу Миломира Ковачевића Страшног. Изложба фотографија под називом „Добродошли на Голи оток“ до 30. јула биће постављена у београдској галерији „Артгет“. У разговору за Спутњикову Орбиту културе Ковачевић открива какав је био његов сусрет с призорима на Голом отоку и на који је начин своје утиске пренео у визуелни медиј.

Креативност, слобода, урбани дух, све је то било резервисано за нови талас – музички правац који је добио култни статус у југословенској историји музике и културе и можда се с правом назива „последњим сном Југославије“. Београдски новинар и редитељ Душан Весић написао је књигу „Бунт деце социјализма“ о првој генерацији бендова новог таласа, којим је заокружио трилогију о најважнијим моментима југословенске рок културе. С аутором смо разговарали о једној значајној културној епохи која је обележила детињство и младост неколико генерација бивше Југославије.

Археолог Марко Алексић, аутор књиге „Српске земље пре Немањића“, открио нам је каква су нова, сензационална сазнања о кретању српских и других словенских племена на Балкану донела новија истраживања наших археолога.

Какав је осећај декламовати руску класику пред публиком на Црвеном тргу у Москви откривају нам девојчице Светлана Кршљанин и Нађа Матовић, учеснице суперфинала међународног такмичења „Жива класика“, које је одржано на Дан руског језика, 6. јуна.

Орбита културе: Књиге и филмови у пламену - Може ли Америка победити расизам цензуром?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала