Начелник Генералштаба Грчке запретио: Спалићемо онога ко крочи на наше тло

© AFP 2023 / Aris Messinis Грчки војници
Грчки војници - Sputnik Србија
Пратите нас
Начелник Генералштаба грчке Националне одбране, генерал Константинос Флорос изјавио је да су Оружане снаге Грчке спремне да реагују и спрече било какве акције Турске, запретивши да ће „спалити“ онога ко упадне у земљу, преноси телевизија „Опен“.

„Пре недељу дана начелник Генералштаба, генерал Флорос скакао је падобраном заједно са другим припадницима Оружаних снага, чиме је послао поруку упозорења Турској. Говорећи о турској агресивности у Егејском мору и источном Средоземљу, није оставио места сумњи како ће грчке Оружане снаге одговорити у случају да Турска наруши суверенитет земље“, наводи „Опен“.

„Онога ко крочи на грчко тло прво ћемо спалити, а затим ћемо питати ко је“, рекао је Флорос, цитира телевизија.

Генерал није искључио могућност војног сукоба, уколико Турска пређе „црвене линије“, претпостављајући да би се сукоб у том случају проширио.

„Војни сукоб је могућ. Нико га не може искључити. Ако се нешто такво догоди, неће се ограничити на једну тачку, него ће се брзо раширити“, рекао је он.

Медији наводе да је генералова изјава „порука одлучности“ Турској.

„Ко нападне грчке Оружане снаге платиће веома високу цену, и то знају суседи. (Председник Турске Реџеп Тајип) Ердоган ради оно што говори, али и ми. Знамо шта ћемо учинити и на Евросу (погранична област са Турском) и на острвима, и на отвореном мору“, поручио је Флорос.

У корену сукоба две земље су намере Анкаре да истражује резерве нафте у Егејском мору. Пре неколико дана у државним турским медијима је објављен тендер за лиценцу за истражвања и експлоатацију нафте у близини грчких острва. Шеф грчке дипломатије Никос Дендијас је тим поводом рекао да Турска настоји да присвоји суверена права друге земље и то што се догодило окарактерисао као провокацију.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала