Русија упозорава: Ситуација са Донбасом потенцијално веома опасна

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаОбмен военнопленными между ДНР, ЛНР и Украиной в Донецкой области
Обмен военнопленными между ДНР, ЛНР и Украиной в Донецкой области - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да је ситуација у вези са регулисањем конфликта у Донбасу потенцијално веома опасна, јер у Кијеву све чешће говоре о немогућности реализације Минских споразума.

„Знате да тамо делује Контакт-група која прилично активно покушава да пронађе заједничке тачке. Понегде успеју да приближе гледишта, негде не“, рекао је Песков за „Први канал“.

Према његовим речима, све чешће изјаве о томе нису у обавези или нису у могућности да реализују Минске споразуме не могу да не изазивају забринутост.

„Ако такве изјаве и у будућности буду честе и ако то буду званична саопштења, то ће ситуацију одвести у ћорсокак“, додао је он.

Говорећи о Украјини, Песков је пожелео брзо оздрављење супрузи председника Украјине Елени Зеленској, која се лечи од вируса корона.

Раније је руски представник у Контакт-групи у Минску Борис Гризлов саопштио да су представници Украјине први пут у историји Контакт-групе отворено изјавили током преговора о решавању ситуације на истоку Украјине, да Мински споразуми нису обавезујући.

Мински споразуми су потписани 2015. године у циљу решавања ситуације на истоку Украјине, а Москва истиче да до сад ниједна од одредби није у потпуности реализована.

Украјинске власти су у априлу 2014. године започеле војну операцију против самопроглашених Луганске и Доњецке Републике, које су прогласиле независност након државног преврата у земљи. Према последњим подацима УН-а, у сукобу је до сада страдало око 13.000 људи. Питање решавања кризе се разматра, између осталог, на састанцима Контакт-групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа која регулишу деескалацију конфликта. Међутим, и након споразума о примирју, између зараћених страна настављају се гранатирања.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала