Јапан намерава да поништи план распоређивања америчких противракетних система

© AP Photo / Vadim GhirdaАмерички војници пролазе поред зграде за противракетну одбрану у Девеселу у Румунији
Амерички војници пролазе поред зграде за противракетну одбрану у Девеселу у Румунији - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Јапана намерава да анулира план за размештање америчких система за противракетну одбрану „Егис ашор“ током састанка Савета за националну безбедност планираног за следећу недељу, јавила је телевизија НХК.
„Премијер Шинзо Абе и одговарајући министри вероватно ће ове недеље одржати савет за националну безбедност и поништити план“, навела је телевизија позивајући се на изворе у владиним круговима.

Почетком ове недеље министар одбране Јапана Таро Коно изјавио је да је заустављено размештање копнених система за противракетну одбрану у префектурама Акита на северозападу земље и Јамагучи на југозападу до 2023. године. Радијус ових система би, како се очекивало, могао да покрива целу земљу. Министар је ово аргументовао тиме да би корекције, потребне како би се обезбедило да ракетни акцелератори после лансирања падну строго у границама полигона, а не на стамбене четврти, захтевале сувише велике финансијске трошкове и време.

После тога је у парламенту започела расправа о томе како попунити настали „одбрамбени вакуум“. Једна од варијаната био је предлог за куповину крстарећих ракета дугог домета. Такође није било јасно да ли је ова одлука владе Јапана привремена или коначна.

Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Лавров упозорио шта све подрива међународну безбедност

Сједињене Америчке Државе су, са своје стране, објавиле да сматрају план за распоређивање копненог система противракетне одбране „Егис ашор“ у Јапану „заустављен“, али не и отказан. Јапански премијер Шинзо Абе рекао је да ће даља безбедносна стратегија земље бити размотрена овог лета.

Одлука о распоређивању два америчка копнена система „Егис ашор“ у Јапану влада је донела 2017. године због сталних лансирања севернокорејских ракета. Планирано је да они буду стационирани у префектурама Акита и Јамагучи. У том случају, очекивало се да домет њиховог дејства може да покрије цео Јапан. Вредност сваког система процењен је на 100 милијарди јена (око 890 милиона долара), а пуштање у рад планирано је до 2023. године.

Русија је више пута саопштавала да ове намере Јапана неће побољшати ситуацију у области стратешке стабилности у региону и неће моћи да се узимају у обзир при вођењу преговора са Токијом о мировном споразуму.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала